Groningen ontwerpt 2018

GRONINGEN ONTWERPT 2018

duurzame en circulaire oplossingen voor de binnenstad van Groningen

 

In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn: duurzaam en gestoeld op hergebruik. Omdat design een belangrijke bijdrage kan leveren aan dit vraagstuk start House of Design in 2018 met een nieuw initiatief: Groningen ontwerpt. Samen met ontwerpers, winkeliers, beleidsmakers en onderzoekers, werken we aan duurzame en circulaire oplossingen voor de binnenstad van Groningen.

Afvalstromen in de binnenstad
Het thema dit jaar is ‘Afvalstromen in de binnenstad’. Voor winkeliers is vooral het verpakkingsmateriaal een probleem. Denk aan piepschuim, plastic, textiel, glas en karton.

Designroute
Zes ontwerpers onderzoeken samen met zes winkeliers hoe materialen als piepschuim, plastic, glas, karton en textiel kunnen worden hergebruikt. De ontwerpers onderzoeken wat er mogelijk is met het materiaal en maken een nieuw product of een installatie voor de winkel. De resultaten blijven na 7 oktober nog de hele maand te zien.

Deze zes koppels zijn:

1. HOLTBAR concept store + Jakobine von Dömming
In deze ‘cool and collected’ shop en koffiebar vind je een frisse mix van (woon)accessoires, stationary, beauty, kleding en sieraden en een heerlijke latte machiato en een vegan wonderbar. Jacobien van Holtbar vroeg zich af of er iets gemaakt kon maken van de flessen zonder statiegeld. Ontwerper Jakobine von Dömming gaat de flessen snijden en zandstralen en maakt er o.a. bijzondere kleine vaasjes en nieuwe voorraadpotten van.

2. HK Living Brand Store + Egbert Pikkemaat
In deze prachtige winkel wordt de gehele collectie van HKliving en diverse andere verrassende labels verkocht. Veel producten worden aangeleverd in karton, en laat dat nou het favoriete materiaal zijn van ontwerper Egbert Pikkemaat. Egbert werkt aan verschillende objecten voor de winkel. Hij maakt ingenieuze constructies die zonder lijm in elkaar gezet kunnen worden.

3. Laif & Nuver + Marc Paulusma
Laif & Nuver toont prachtig gedecoreerde presentaties die je een op een kunt omzetten naar je eigen woning. De winkeliers zoeken een oplossing voor het piepschuim waarin de producten worden geleverd. Marc Paulusma toont een installatie waarin je ziet hoe meelwormen piepschuim verwerken en daarbij willekeurige en prachtige vormen weg eten en met wat begeleiding van Marc iets nieuws creëren.

4. Kokotoko + Anne Varekamp
Hier kun je Groningen draagbaar, eetbaar & visueel beleven, én mee naar huis nemen. Winkelier Amber wil graag iets doen met het plastic waarin de kleding wordt geleverd. Anne Varekamp is aan de slag gegaan met een nieuw concept om de Kokotoko-spirit aan de klant mee te kunnen geven. Het wordt een product van gerecycled plastic, waar nieuwe kleding in verstuurd kan worden en waarmee oude kleding een tweede kans kan krijgen.

5. O’42 + Tim Vinke
O’42 heeft een fantastisch pand met 5 verdiepingen vol designklassiekers en een breed assortiment van eigentijdse ontwerpen. De meubels worden verpakt in piepschuim en karton. Tim Vinke gebruikt deze materialen en ontwerpt voor de winkel een modulair (wand)meubel voor lampen.

6. Stardust + TimNotSimon
Stardust verkoopt vintage en remade vintage kleding in combinatie met nieuwe kledingmerken en allerlei toffe accessoires en gadgets. TimNotSimon verbeeldt de absurde cyclus van verpakkingsmateriaal en producten en de hoeveelheid onnodige afval die hierbij ontstaat in een grote installatie. Verwacht een hoop energie, massa en kleur!

DESIGNROUTE
Zondag 7 oktober kun je je laten  inspireren door nieuwe producten en installaties van afvalmateriaal en lokale initiatieven rondom hergebruik en duurzaam design.

De route wordt aangevuld met initiatieven rondom duurzaamheid en hergebruik in de binnenstad van Groningen. Denk aan Van Hulley, een sociaal project waarbij vrouwen je oude overhemd transformeren tot unieke shorts. Ook Verroest, Wadapartja, Het Kadocafe en De Kaaskop doen mee.

PIEPSCHUIM PARTY
Kom langs op de Vismarkt en neem je piepschuim mee! We staan met een kraam tegenover Laif & Nuver. Tijdens deze ludieke inzamelactie maken we zichtbaar hoeveel piepschuim er is en vertellen onderzoekers van het Hanze Kenniscentrum Noorderruimte je over het materiaal.
Marc Paulusma doet onderzoek naar de verwerking van piepschuim en toont ons een alternatief scenario waarin de meelwormen onderdeel zijn van een afvalstroom die we zelf op kunnen eten.
Benieuwd? Kom langs en proef zelf!

House of Design organiseert de Piepschuim Party samen met onderzoekers van de Hanze Hogeschool Kenniscentrum Noorderruimte, afvalverwerker Virol en winkeliers van Laif & Nuver en Kruit & Kramer.

WIE IS EIGENAAR?
Tijdens de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober gaan we in gesprek met winkeliers, beleidsmakers, leveranciers, onderzoekers en ontwerpers over verpakking. Dan hebben we het over eigenaarschap en verkennen we geschikte oplossingen voor Groningen.

IN HET KORT

Waar: binnenstad Groningen
Wanneer:  7 / 10 oktober 2018
Financieële steun: Gemeente Groningen, Het Fonds, GCC, Kunstraad Groningen, SOB en SiA / KIEM-VANG.
Partners:
winkeliers in de binnenstad, Hanze Hogeschool Kenniscentrum Noorderruimte en Marketing Groningen.
Tags: design, hergebruik, afval, circulair, binnenstad.

We hebben boekjes gemaakt waarin je meer leest over het werkproces van de ontwerpers. Klik hier om de boekjes te bekijken.