‘Ik kijk met een speels oog naar mijn omgeving en observeer.’

‘Ik kijk met een speels oog naar mijn omgeving en observeer.’
10 september 2018 Marjan

Marc Paulusma onderzoekt voor de winkeliers van Laif & Nuver het materiaal piepschuim. Zondag 7 oktober zie je het resultaat tijdens Groningen ontwerpt.

Maak kennis met Marc Paulusma!

1. Kun je kort jezelf en je werk omschrijven?
‘Ik ben een maker en denker. Ik denk veel te veel en af en toe sluit ik mezelf op in een werkplaats om helemaal op te gaan in het maken van een nieuw idee. Ergens in het midden komt het dan goed. Ik kijk met een speels oog naar mijn omgeving en observeer. Daar haal ik mijn fascinaties en gedachtegangen uit die ik wil delen met het publiek. ‘

2. Aan welke opdracht werk je?
‘Met de heren van Laif & Nuver ben ik aan het onderzoeken hoe we de afvalberg van piepschuim weer kleiner kunnen maken. Dit gaan we doen door samen te werken met meelwormen. Meelwormen zijn in staat om piepschuim te verteren en af te breken tot biologisch afbreekbare compost. De uitkomst van het project is tweedelig. In Laif & Nuver bouw ik een installatie die dit proces toont en daarbij laat zien hoe meelwormen willekeurige en prachtige vormen weg eten uit de verpakking en met wat begeleiding van mij iets nieuws kunnen creëren. Geduld is daarbij een schone zaak want ze hebben de tijd wel nodig. Het tweede deel bevindt zich tegenover de winkel op de Vismarkt (Piepschuim Party). Hier wordt een alternatief scenario getoond waarin de meelwormen onderdeel zijn van een afvalstroom die we zelf op kunnen eten om zo de afvalberg van onze voorvaderen weg te werken. Wij worden de afvalvreters.’

3. Met welk afvalmateriaal ga je werken en waarom?
‘Piepschuim is mijn materiaal. Piepschuim of expanded polystyrene is een bijzonder materiaal dat mensen graag gebruiken voor verpakkingen, isolatie en bekisting. Het is chemisch gezien heel stabiel waardoor het bijna niet uit zichzelf afbreekt. De levensduur van piepschuim wordt geschat op honderden of zelfs duizenden jaren. Als we er niks aan doen blijft piepschuim dus nog geruime tijd bestaan.’

4. Waar haal je je inspiratie vandaan?
‘De natuurlijke wereld is voor mij altijd een grote inspiratie bron geweest. Het ontdekken van die kleine vondsten die je een beetje vertellen over hoe de wereld in elkaar zit, daar word ik blij van. Hoe water condenseert, hoe planten werken, of meelwormen piepschuim kunnen verteren. Dat zijn van die kleine vondsten. Maar die vondsten zijn ook te vinden in onze maatschappij en hoe hij werkt. Dat mag ik graag observeren. Die vondsten verzamel ik en trek ik open als ik een nieuw project start.’

5. Wat vind je van het thema?
‘Ik ben een groot fan van science fiction, dus van het nadenken over oplossingen voor de toekomst word ik erg blij. Doordat het over een afvalstroom gaat die heel zichtbaar is blijft het dan wel weer in het heden. Dat is een fijne combinatie, speculeren over de toekomst, maar met de nuchterheid van het dagelijkse leven om het praktisch te houden. Ik ben heel benieuwd hoe we in de loop van de jaren onze wereld gaan verbouwen om de plek die we in de wereld innemen weer te kunnen rechtvaardigen en in stand kunnen houden.’

De designroute wordt aangevuld met andere initiatieven rondom hergebruik en duurzaam design: de Piepschuim Party op de Vismarkt, Van Hulley bij Marquant, Wadapartja, Verroest, Het Kadocafé en Groener Groningen organiseert een event over real cost bij OOST.

Lees hier meer over Groningen ontwerpt.
Fotografie: Sander van der Bij.