‘Elk materiaal is voor mij inspiratie.’

‘Elk materiaal is voor mij inspiratie.’
15 augustus 2018 Linda@HoD

Voor Groningen ontwerpt werken ontwerpers samen met winkeliers aan nieuwe producten van het afvalmateriaal van de winkel. Het resultaat kun je zien op zondag 7 oktober.

Maak kennis met Jakobine von Dömming

1. Kun je kort je werk omschrijven?
‘Ik ben opgeleid als schilder en grootgebracht door een moeder met een traditionele Duitse opleiding tot pottenbakker. Elk materiaal is voor mij inspiratie. Ik vlecht, schilder, teken, weef, plak, beschilder, kras met en op elk materiaal dat ik onderweg vind. Ook glas is op mijn weg gekomen. Ik gebruik glas als materiaal ook in combinatie met andere materialen. Als kunstenaar werk ik onder de naam Jakobine en samen met mijn partner maak ik producten uit gerecycled glas onder de naam re-f-use. In onze werkplaats hebben we de mogelijkheid om o.a. glas te zagen, buigen, smelten, gieten en zandstralen.’

2. Aan welke opdracht werk je?
‘Ik werk aan een product/ontwerp van flessenglas voor Holtbar concept store.’

3. Met welk afvalmateriaal ga je werken en waarom?
‘Ik werk met flessen die normaal naar de glascontainer gaan. Het zijn flesjes van frisdrankmerken en waterflessen.’

4. Waar haal je je inspiratie vandaan?
‘De inspiratie komt van het materiaal en haal ik uit de samenwerking met de winkelier.’

5. Wat vind je van het thema?
‘Het thema is voor mij geweldig. Ik hou ervan om dingen te maken die gebruikt of verbruikt kunnen worden. Kunst is voor mij een voorwerp maken dat als kunstobject aan de muur kan hangen en tegelijk als schaal gebruikt kan worden voor fruit of hapjes of iets anders.’

 

>> Binnenkort kun je ook kennismaken met de andere ontwerpers die werken aan een nieuwe product van afvalmateriaal: Anne Varekamp voor KOKOTOKO, Tim Simons voor Stardust, Egbert Pikkemaat voor HK Living Brand Store en Tim Vinke voor O’42.
De designroute wordt aangevuld met andere initiatieven rondom hergebruik: de Piepschuim Party op de Vismarkt, Van Hulley bij Marquant, Wadapartja, Verroest, Het Kadocafé en Groener Groningen organiseert een event rondom duurzame mode bij OOST.

Lees hier meer over Groningen ontwerpt.

fotografie: Sander van der Bij.