‘Verwacht van ons een hoop energie, massa en kleur.’

‘Verwacht van ons een hoop energie, massa en kleur.’
3 september 2018 Marjan

TimNotSimon maakt voor Stardust een installatie van o.a. afgekeurd textiel. Het resultaat zie je zondag 7 oktober tijdens Groningen ontwerpt.

Maak kennis met TimNotSimon!

1. Kun je kort jezelf en je werk omschrijven?
‘Ik heb geen flauw idee wie ik ben en ik snap niks van de wereld waar ik in leef. Toch bekruipt mij constant het gevoel dat ik wel zou moeten snappen hoe onze wereld werkt en dat ik moet overkomen als iemand die zichzelf door en door kent. Zo heb ik tal van verschillende rollen ontwikkelt waar ik elk moment in kan springen zodra de situatie hier om vraagt. Om zo goed mogelijk verborgen te houden dat ik eigenlijk geen flauw idee heb overschreeuw ik mij zodra ik mij buiten begeef en zorg ik dat ik ten alle tijden opval, puur zodat ik niet opval. Ondanks dat hier veel eenzaamheid in schuilgaat voel ik mij alles behalve alleen. Dit probeer ik gedaante te geven in mijn werk wat vaak aspecten van mode ontwerp, fotografie en performance kunst bevat.’

2. Aan welke opdracht werk je en voor welke winkel?
‘Ik werk samen met Simone van Stardust. We zijn het er samen over eens dat het te gek zou zijn als we iets kunnen laten zien wat aanzet tot nadenken. Een daadwerkelijke functie is voor ons minder van belang. Wel moet het ontwerp iets zijn waar men niet omheen kan dus verwacht van ons een hoop energie, massa en kleur.

3. Met welk afvalmateriaal ga je werken en waarom?
Stardust heeft voornamelijk afval in de vorm van oude niet verkochte kleding, plastic en karton. Deze materialen dienen als basis voor het ontwerp. Ik ben echter geneigd de opdracht zo letterlijk mogelijk te nemen en dus gebruik te willen gaan maken van elk soort afval van de winkel. Een bananenschil, leeg kip kerrie bakje of een bonnetje is net zo goed afvalmateriaal uit de winkel.

4. Waar haal je je inspiratie vandaan?
‘Moet je je voorstellen… Een winkel koopt kleding in. Deze kleding komt aan in een container. In deze container zitten dozen. In deze dozen zitten dozen. In deze dozen is elke type shirtje gescheiden door middel van een kartonnetje en is elk los shirtje weer verpakt in een eigen stuk plastic. Dit shirtje komt in de winkel te hangen met elk een eigen kartonnetje. Elk shirtje dat niet verkocht wordt eindigt uiteindelijk weer in een doos, in een (opslag) container…. Ik wil een beeld creëren wat mensen bewust maakt van deze absurde cyclus en de hoeveelheid onnodige afval hierbij ontstaat. De zware boodschap betekent echter niet dat er geen lucht in het werk mag zitten, dus voor de vorm heb ik de laatste tijd ” Willy Wonka & the Chocolate Factory ” op repeat staan.’

5. Wat vind je van het thema?
‘Belangrijk. Nodig. NU. Need I say more?’

>> De designroute op 7 oktober wordt aangevuld met andere initiatieven rondom hergebruik: de Piepschuim Party op de Vismarkt, Van Hulley bij Marquant, Wadapartja, Verroest, Het Kadocafé en Groener Groningen organiseert een event over real cost bij OOST.

Lees hier meer over Groningen ontwerpt.
Fotografie: Sander van der Bij.