Circulaire slipper voor ziekenhuis

Circulaire slipper voor ziekenhuis
28 mei 2019 Marjan

Stagiaire Keetje Wantenaar heeft haar afstudeerproject bij ons afgerond. Ze is aan de slag gegaan met ziekenhuisafval en heeft een circulaire slipper gemaakt voor gebruik in ziekenhuizen.

Materiaal
De slippers zijn volledig gemaakt van LDPE zakken (low density polyetheen) die door het ziekenhuis worden weggegooid en verbrand. Het LDPE is afkomstig van zakken die medicatie van patiënten steriel verpakken. Dit materiaal is erg geschikt voor slippers voor patiënten in het ziekenhuis. Een belangrijke  eigenschap van het materiaal is namelijk dat het goed steriel te maken is. Ook is het heel licht en flexibel.

Werkwijze
De LDPE zak wordt eerst gesneden tot stroken van een centimeter dikte. Deze stroken worden in cirkels in een mal van de gewenste maat gelegd. Dan volgt het sealen van de boven- en onderkant van de zool, dat gebeurt op de cirkels in de mal. De stroken worden bijgesneden en zo vormt zich een stevige en flexibele zool. Voor de band wordt een stuk LDPE door verhitting aan de zool bevestigd.

Omdat de slippers enkel uit LDPE bestaan en de zool met de band verbonden is door verhitting, blijft het materiaal zuiver en goed voor hergebruik.

De circulaire slipper wordt getoond tijdens Groningen Ontwerpt 2019.