OVER ONS
House of Design werkt samen met ontwerpers, ondernemers, beleidsmakers, docenten en onderzoekers aan duurzame en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Door de inzet van ontwerpkracht en het lokaal waardeketenmodel maken we deze oplossingen inzichtelijk, tastbaar en aantrekkelijk. We denken mee, initiëren projecten en verbinden de hele keten.
Lokaal waardeketenmodel
House of Design werkt met wat we noemen een lokaal waardeketenmodel.
Het model helpt om de transitie naar een lokale circulaire maakindustrie vorm te geven en te bestendigen. Het laat in één oogopslag zien welke schakels we moeten verbinden rondom een product of dienst en ook welke doelen we daarmee bereiken voor de maatschappij en het milieu.
De doelen vind je in de buitenste ring: aansluiting op de regio, geen afval, biodiversiteit, klimaatbestendig, minder CO2 uitstoot, eigenwaarde, werkgelegenheid, verbinding tussen beleid en circulair ondernemen, nieuwe verdienmodellen en een ‘closed loop’.
Om deze doelen te bereiken verbinden we de schakels: ontwerp, materiaal, productie & logistiek, kennis & educatie, markt & beleid en producteinde rondom een product of dienst. Het is hierbij van belang dat de schakels zich zoveel mogelijk binnen een straal van 100 kilometer bevinden waardoor de impact direct betrekking heeft op de regio.
>> MEER OVER DE LOKALE WAARDEKETEN LEES JE HIER
Projecten waarbij we het model al hebben toegepast zijn o.a Circulariteitshub Groningen en Lokale Maakplaats.
Visie op design
Design is tegenwoordig meer dan een vorm om dagelijkse problemen op te lossen of het verbeteren van meubels en objecten die we dagelijks gebruiken. Het is niet meer te vergelijken met de definities van design in de 19e en 20e eeuw. In de 21e eeuw kijkt design naar een nieuwe context, is discipline overstijgend en gericht op de samenleving. Design, of kunst, of iets er tussen in; we richten ons op een open benadering van design.
Design heeft ook de functie om na te denken over onze gezamenlijke toekomst, dingen ter sprake te stellen, om identiteiten te weerspiegelen, om stil te staan bij ons dagelijkse cultuur en om te experimenteren met nieuwe technologieën.
Door middel van activiteiten en tentoonstellingen willen we laten zien hoe design een rol speelt in het ontwikkelen van ons cultureel erfgoed van de 21e eeuw en zo onze toekomst vormgeeft.
Methodieken
We hebben de afgelopen jaren verschillende methodieken ontwikkeld die we toepassen om te komen tot innovatie en duurzame alternatieven.
De design pressure cooker (DPC) is een beproefd middel waarbij een ondernemer en een ontwerper in een dag werken aan innovatieve en duurzame oplossingen. Het waardeketengesprek brengt alle schakels in een keten samen en zorgt zo voor kennisdeling en innovatie rondom een vraagstuk of grondstof.
Daarnaast hebben we veel ervaring met 3D educatie op het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Door onze contacten met het bedrijfsleven kunnen we de scholieren laten werken aan actuele en lokale opdrachten.
Bij projecten lees je meer over wat we allemaal doen en gedaan hebben.
Door haar uitgebreide netwerk is Eileen Blackmore een geschikte sparringpartner voor actuele vraagstukken rondom design en innovatie. Neem gerust contact met ons op voor een verkennend gesprek.
House of Design werkt vanuit het kantoor in Groningen (de Pudding) en vanuit de Blokhuispoort in Leeuwarden.
TEAM
STICHTING
House of Design is een stichting.
De raad van advies bestaat uit:
Tjeerd Veenhoven
Tjeerd Veenhoven is industrieel ontwerper. Hij woont en werkt in Groningen en heeft aan Academie Minerva en aan Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem gestudeerd. Hij is al een hele tijd lid van House of Design en vanaf nu raadslid in de raad van toezicht. In 2011 wint Tjeerd met zijn ontwerp Palmetti (palmleren slippers) de aanmoedigingsprijs van ‘DOEN|Materiaalprijs’. Tjeerd is als ontwerper ambassadeur en voorloper in Biobased Design.
Prof. dr. ir. J.C. Brezet
Prof. dr. ir. J.C. Brezet is de voorzitter van de raad van toezicht en beter bekend als Han. Brezet doceert sinds 1992 aan de TU Delft. Hij is onderzoeksdirecteur bij de faculteit Industrieel Ontwerpen en directeur van de Graduate School waaraan meer dan 100 promovendi deelnemen. Daarnaast is hij vanaf het begin betrokken, als coördinerend professor, bij de Faculteit Design for Sustainability en jureert hij voor de Gasterra Transitie Jaarprijs, het initiatief ‘Duurzame Lintjes’, en het televisieprogramma ‘Het beste idee van Nederland’.