Groningen Ontwerpt 2019

GRONINGEN ONTWERPT 2019

duurzame en circulaire oplossingen voor de binnenstad van Groningen

 

In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn: duurzaam en gestoeld op hergebruik. Omdat design een belangrijke bijdrage kan leveren aan dit vraagstuk is House of Design in 2018 gestart met een nieuw initiatief: Groningen Ontwerpt. Samen met ontwerpers, ondernemers, beleidsmakers en onderzoekers, werken we aan duurzame en circulaire oplossingen voor de binnenstad van Groningen.

Gastvrijheid
Het thema dit jaar is gastvrijheid. Veel ondernemers doen in de winter liever de deuren dicht om de warmte binnen te houden. Echter, een dichte deur geeft de zaak vaak een minder gastvrije uitstraling en zorgt voor minder bezoek.

Zichtbaar en tastbaar
Vijf ondernemers zijn gekoppeld aan vijf ontwerpers en samen gaan ze met dit thema aan de slag. De ontwerpers komen met een (ludieke) oplossing. Hiermee willen we het thema zichtbaar en tastbaar maken en meteen een oplossing en denkrichting bieden. Het materiaal waarmee wordt gewerkt is plastic, aangevuld met andere afvalstromen van de ondernemers.

De koppels zijn:
Sandra de Groot / Atelier Chaos + Verroest
Aniek Kroes + Laif & Nuver
Carmelita Gonesh + Diezijner
Jordy Vijfschaft / Onix + Mary Jane Shoenenboetiek
Studio Veltrop + HK Living Brand Store

Designroute
Zondag 3 november tussen 12.00 en 17.00 uur presenteren we de uitkomsten in de designroute. De ontwerpers zijn dan ook aanwezig en gaan graag met je in gesprek over het maakproces. De route wordt aangevuld met lokale initiatieven rondom hergebruik en duurzaam design.

Via deze link kun je de folder van Groningen Ontwerpt 2019 bekijken. Hier vind je het routekaartje.

Tijdens Let’s Gro op zaterdag 2 november:
– organiseren we samen met Save Plastic een programma rondom hergebruik van plastic.
– presenteren we onze waardeketenmethodiek voor de circulariteitshub, die we met de gemeente ontwikkelen.

Verdiepend programma
– Samen met de BNOord organiseren we een informatieve en inspirerende avond voor ondernemers, ontwerpers en beleidsmakers over circulair opdrachtgeverschap op woensdag 20 november.
– We geven in september en oktober workshops over hergebruik en circulair design aan studenten van Terra MBO. De resultaten presenteren de studenten tijdens de designroute op 3 november in Mr Mofongo.

 

In 2018 organiseerden we de eerste editie van Groningen Ontwerpt.
Meer informatie hierover lees je hier.

IN HET KORT

Waar: binnenstad Groningen
Wanneer: 2 en 3 november 2019
Partners: ondernemers uit de binnenstad, gemeente Groningen, GCC, TERRA mbo, BNOord, Hanze Hogeschool Groningen.
Financiële steun: Het Fonds, gemeente Groningen, Kunstraad Groningen.


We hebben boekjes gemaakt waarin je meer leest over het werkproces van de ontwerpers. Klik hier om de boekjes te bekijken.

 

BLOG