‘Inspiratie ligt op straat’

‘Inspiratie ligt op straat’
5 oktober 2019 Marjan

Jesper Veltrop maakt voor Groningen Ontwerpt voor HKliving Brand Store en Laif & Nuver een bijzondere welkomsmat van afvalmateriaal. Samen met grafisch ontwerper Aniek Kroes ontwikkelt hij daarnaast een campagne om aandacht te vragen voor het thema van dit jaar – bij de winkels en online.  Je ziet het eindresultaat bij de winkels tijdens de designroute op zondag 3 november. GO!

Kun je kort jezelf en je werk omschrijven?
‘Ik ben Jesper Veltrop, 32 jaar en woon in Groningen. Ik heb interieur architectuur en ruimtelijk ontwerp gestudeerd aan kunstacademie Minerva in Groningen. Na mijn studie ben ik meteen begonnen met mijn eigen ontwerp studio, Studio Veltrop genaamd. Als ontwerper heb ik een fascinatie voor sculpturale objecten en interventies in openbaar publieke ruimte. Mijn werkzaamheden bestaan uit het ontwerpen van functioneel design en functioneel ontwerp in de publieke ruimte. De grenzen opzoeken tussen beeldende kunst en functioneel ontwerp komen intuïtief tot mij maar ik verlies nooit de context uit het oog.’
‘Studio Veltrop staat voor eerlijke en oprechte ontwerpen gemaakt door een nuchtere Groninger. In mijn werk zijn invloeden te vinden uit De Stijl en het kubisme. Sterke abstracte vormen en materialen zijn de leidraad in mijn ontwerpen.’

Met welk afvalmateriaal ga je werken en waarom?
‘Voor deze opdracht heb ik gekozen om met een plaatmateriaal te werken dat is vervaardigd uit gerecycled rubber. Ik combineer het met afvalmateriaal van de winkeliers. In dit plaatmateriaal zijn veel verschillende voorwerpen terug te vinden, in stukjes uiteraard. Zo zijn er onder andere delen van slippers terug te vinden, maar ook autobanden en schuimrubber. Dit plaatmateriaal wordt voor een overgroot deel gebruikt als ondergrond voor koeien in een stal. Ik heb het plaatmateriaal dan ook van een boer dat deze platen naar het grofvuil wilde brengen. Het komt dus letterlijk van het Groninger platteland.’

Waar haal je je inspiratie vandaan?
‘Ik haal mijn inspiratie uit alledaagse dingen. Ze zeggen wel eens; “inspiratie ligt op straat”
In mijn geval is dat ook echt zo. Het kan overal vandaan komen. Als ik aan een opdracht werk waarvoor ik gevraagd wordt dan haal ik mijn inspiratie vaak ook uit de context waar het project of object plaats vind.’

Wat vind je van het thema?
‘Ik heb zelf jaren in een kledingzaak gewerkt, dus ik snap de vraag van de winkeliers heel goed. Hou je de deuren dicht en is het lekker warm in de winkel en je hoeft de verwarming minder hoog op te zetten, maar de klandizie is hierdoor minder. Of doe je de deuren open met het gevolg meer klandizie en een gevoel van welkom voor de klant, maar wel een verspilling van warmte en energie. Dus ik vindt het een zeer grote en mooie uitdaging om met een ontwerp ervoor te zorgen dat de klant zich welkom voelt en er geen energie verspild wordt.’

Binnenkort stellen we ook de andere ontwerpers voor die meedoen aan Groningen Ontwerpt.
Hou onze site en socials in de gaten!

Meer over het project Groningen Ontwerpt lees je hier.
Fotografie: Janna Bathoorn.