Hof van Heden Hooghalen

HOF VAN HEDEN HOOGHALEN

innovatieve mogelijkheden voor de teelt, bereiding en verwerking van voedsel

Met dit project maken we – samen met kunstenaars en ontwerpers – voor alle generaties in het dorp zichtbaar en voelbaar wat de innovatieve mogelijkheden zijn bij de teelt, bereiding en verwerking van voedsel. Gezondheid en duurzaamheid zijn hierbij belangrijke pijlers.

Kinderen en jongeren maken we meer bewust van wat er wanneer groeit en bloeit in hun omgeving en wat de waarde daarvan is. Meerdere generaties wisselen kennis en ervaring uit over het telen en verwerken van voedsel, bijvoorbeeld over het wecken en fermenteren. Het project heeft hierdoor een educatief karakter en stimuleert de sociale verbondenheid.

Het project Hof van Heden Hooghalen is geïnitieerd door Stichting Kunst & Cultuur met als partner House of Design en wordt uitgewerkt in samenwerking met bewoners uit Hooghalen, de gemeenschappelijke dorpstuin en Duurzaam Hooghalen. De BOKD  (Drents netwerk van en voor actieve, zorgzame en duurzame dorpen en dorpshuizen) heeft in de aanloop naar het project haar kennis met ons gedeeld.

Het project bestaat uit 3 onderdelen:
1. Kinderen van groep 3 tot 5 van de basisschool De Bosvlinder in Hooghalen leren werken met pigmenten uit planten.  Samen met Jolande van Luijk maken ze een eindkunstwerk in de vorm van een ‘oogstkaart’. Kinderen maken op deze wijze kennis met de flora, fauna en grondsoorten in de omgeving. Dit traject wordt geleid door textielkunstenaar Jolande van Luijk.

2. Samen met meerdere generaties kennis en ervaring uitwisselen over het telen, verwerken en bereiden van voedsel door middel van bijvoorbeeld familie- en streekrecepten en oude technieken zoals wecken en fermenteren. Dit onderdeel wordt vormgegeven door ontwerper Caro Turlings.

3. Een afsluitend evenement bestaande uit de expositie van het scholenproject, de producten uit het intergenerationele food project en een gezamenlijke maaltijd. Door de kennis van de ‘Haolers’ ontstaan wellicht ook nieuwe recepten die eind van het jaar kunnen worden gedeeld met andere inwoners van het dorp.

IN HET KORT

Waar: Hooghalen
Wanneer: sep 2020 – nov 2021
Ontwerpers: Jolande van Luijk, Caro Turlings en Anne Varekamp.
Partners:
Stichting Kunst&Cultuur, Dorpstuin Hooghalen en OBS de Bosvlinder

BLOG