Hof van Heden Hooghalen

HOF VAN HEDEN HOOGHALEN

innovatieve mogelijkheden voor de teelt, bereiding en verwerking van voedsel

Met dit project maken we – samen met kunstenaars en ontwerpers – voor alle generaties in het dorp zichtbaar en voelbaar wat de innovatieve mogelijkheden zijn bij de teelt, bereiding en verwerking van voedsel. Gezondheid en duurzaamheid zijn hierbij belangrijke pijlers.

Kinderen en jongeren maken we meer bewust van wat er wanneer groeit en bloeit in hun omgeving en wat de waarde daarvan is. Meerdere generaties wisselen kennis over en ervaring met het telen en verwerken van voedsel uit en maken dit zichtbaar, bijvoorbeeld door het toepassen van oude technieken. Denk daarbij aan wecken en fermenteren. Het project is daarom niet alleen cultureel, maar stimuleert ook de sociale verbondenheid en heeft daarnaast een educatief karakter.

Het project Hof van Heden Hooghalen is geïnitieerd door Stichting Kunst & Cultuur met als partner House of Design en wordt uitgewerkt in samenwerking met bewoners uit Hooghalen, de gemeenschappelijke dorpstuin en Duurzaam Hooghalen. De BOKD  (Drents netwerk van en voor actieve, zorgzame en duurzame dorpen en dorpshuizen) heeft in de aanloop naar het project haar kennis met ons gedeeld.

Het project bestaat uit 3 onderdelen:
1. Werken met pigmenten uit planten met kinderen van groep 3 tot 5 van de basisschool De Bosvlinder in Hooghalen. Het eindkunstwerk krijgt de vorm van een zogenaamde ‘oogstkaart’. Kinderen maken op deze wijze kennis met de flora, fauna en grondsoorten in de omgeving. Dit traject start midden september onder leiding van beeldend kunstenaar Jolande van Luijk.

2. Samen met meerdere generaties kennis en ervaring uitwisselen over het telen, verwerken en bereiden van voedsel door middel van bijvoorbeeld familie- en streekrecepten en oude technieken zoals wecken en fermenteren. Dit onderdeel wordt vanaf oktober vormgegeven door ontwerper Caro Turlings.

3. Een afsluitend evenement bestaande uit de expositie van het scholenproject, de producten uit het intergenerationele food project en een gezamenlijke maaltijd. Door de kennis van de ‘Haolers’ ontstaan wellicht ook nieuwe recepten die eind van het jaar kunnen worden gedeeld met andere inwoners van het dorp.

IN HET KORT

Waar: Hooghalen
Wanneer: sep 2020 – jan 2021
Ontwerpers: Jolande van Luijk en Caro Turlings
Partners:
Stichting Kunst&Cultuur, Dorpstuin Hooghalen en OBS de Bosvlinder

BLOG