Dwarskijkers | Craft your future

DWARSKIJKERS: CRAFT YOUR FUTURE

vakmanschap en ambacht als bron voor innovatie en duurzaamheid

 

Ambacht? Is dat niet oubollig, saai en ouderwets? Is dit nog steeds het imago of zien we langzamerhand in dat we de belangrijke kennis die achter deze ambachten schuil gaat, verliezen terwijl we deze juist nog nodig hebben? Wat kunnen we leren van het vakmanschap van toen voor de vraagstukken waar we nu tegenaan lopen?

In de tijd van ambacht, vóór de industriële revolutie, kenden we geen afval. We gebruikten lokale grondstoffen en alles ging circulair. Hoofd en hand waren niet gescheiden en werken met je handen werd juist gezien als een belangrijk vak waarvoor jaren kennis nodig was. Begin 20e eeuw kwam daar verandering in toen we hoofd en hand gingen scheiden en we richting een massa-industrie gingen zodat we goedkoop aan spullen kwamen en mee konden gaan met de laatste mode.

We zitten nu in een transitie waarin we anders gaan kijken naar afval. We zien het als grondstof. Maar wie is eigenlijk de eigenaar van het materiaal? Het is tijd om na te denken over een ander verdienmodel. Dat de winst niet zit in het verkopen van veel producten die snel weggegooid worden, is inmiddels duidelijk. Hoe dit wel moet, bedenken we graag samen met jou tijdens deze nieuwe Dwarskijkers Craft your future! Let op: de voertaal is Engels.

Programma
Er zijn 3 sprekers die ons gaan inspireren met voorbeelden over hoe ambacht tot vernieuwende concepten kan leiden en welke kansen een nieuwe economie ons daarin kan bieden. In de middag gaan we met elkaar in gesprek over hoe ambacht als leidraad verschillende invalshoeken kan verduurzamen. Denk hierbij aan onderwijs, overheid, cultuurinstellingen, bedrijfsleven en de creatieve industrie.

Aansluitend aan deze Dwarskijkersdag ben je uitgenodigd met ons mee te gaan naar Neushoorn waar in samenwerking met IepenUP Live een compacte ambachtsmarkt is georganiseerd. Neem vanaf 20.00 uur, als publiek, deel aan het interactieve livestream-programma waarbij Jacco de Boer ingaat op het belang van ambachten.

Deze editie van Dwarskijkers wordt georganiseerd samen met Keunstwurk en Friesland College en is onderdeel van het project Craft your future

Meld je vóór woensdag 3 oktober 2018 aan via deze link.
Let op: er is maar plek voor 100 personen en aanmelden is verplicht en gratis.

Foto: Heleen Haijtema

 

 

 

IN HET KORT

Waar: Recycle Boulevard, Voltastraat 11 Leeuwarden
Wanneer: woensdag 10 oktober 9-16 uur
Partners: Keunstwurk, Friesland College

Tags: ambachten
Blog over de dag