DPC Textiel

DESIGN PRESSURE COOKER TEXTIEL

duurzame innovatie rondom textiel

 

Het Friese bedrijf Omrin – inzamelen en verwerken van afval – wil graag de inzameling van textiel stimuleren. Wanneer het beter wordt ingezameld, kunnen ze het nog beter scheiden en het een tweede of derde leven geven.

Hoe stimuleren we mensen tot het beter scheiden van textiel? Hoe kunnen we van textielvezels nieuwe vezels maken? Kunnen we de kringloopwinkels aantrekkelijker maken? Dit zijn enkele van de vragen die we onderzochten tijdens de design pressure cooker (DPC) rondom textiel.

Wat is een design  pressure cooker?
De DPC is een laagdrempelige manier om kennis te maken met het werken met een ontwerper, design denken en duurzame innovatie. Tijdens een DPC werken een ontwerper en een ondernemer in één dag van vraag naar innovatie. Van idee naar concrete realisatie. In een ochtend- en middagsessie komen de twee partijen tot een duidelijke opgave, brainstorm en resultaat. De dag wordt afgesloten met een plenaire presentatie van alle deelnemers.

De DPC dwingt de deelnemers tot focus en intuïtief werken. De ondernemer gaat naar huis met een concreet plan of tekening waar hij meteen mee aan de slag kan. 
Enkele weken na de DPC nemen wij contact op met de ondernemer om te bespreken hoever hij is met de uitvoering en om te onderzoeken wat nog nodig is om het plan verder op te pakken.

Winst voor bedrijf en milieu
Met het organiseren van een DPC willen we samen met Noordelijke bedrijven en organisaties een stap maken om productontwikkeling innovatiever en duurzamer te maken. 80% van de kosten en milieubelasting van een product wordt bepaald door het ontwerp. Wanneer een ontwerper in een vroeg stadium bij een productvraag wordt betrokken kan dit dus veel opleveren voor het bedrijf en het milieu.

 

IN HET KORT

Waar: In de Blokhuispoort in Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 5 februari 2016
Met wie/partners: Omrin, Frisian Design Factory, Studenten CMD / NHL, promovendi van TU Delft

  • "We hebben echt fantastisch met elkaar gewerkt, werkelijk boven verwachting.”

    Jan HubersOmrin

Berichten