DPC Water

DESIGN PRESSURE COOKER WATER

duurzame innovatie rondom water

 

House of Design wil samen met bedrijven een stap maken om productontwikkeling innovatiever en duurzamer te maken. 80% van de kosten en milieubelasting van een product wordt bepaald door het ontwerp. Wanneer een ontwerper in een vroeg stadium bij een productvraag wordt betrokken kan dit dus veel opleveren voor het bedrijf en het milieu.

De DPC is een succesvolle methode gebleken om te komen tot duurzame innovatie. House of Design werkt al enkele jaren met deze methode – ook in internationaal verband – om innovatie snel tastbaar te maken.

De DPC in december 2015 heeft als thema water. Enkele vragen die we behandelen zijn: Welke (andere) services kun je een eigenaar van een elektrische boot aanbieden via de oplaadplek? Hoe maak je een douche van regenwater? Hoe kunnen we het gebruik van kraanwater stimuleren?
Speciaal aan deze DPC is dat de ontwerper wordt ondersteund door studenten van de FDF/NHL.

Deelnemers zijn:
Hydrowashr
De Stille Boot
Bleu Leg Monitor
Hogeschool Van Hall Larenstein,
Lab Vlieland
Welcome to the Village

Frisian Design Factory
Studenten CMD van de NHL
Siebren Brouwer van Djipper
architecte Nynke-Rixt Jukema
Mirjam Janssen van Denkruim
C2C ontwerper Christian Schüten van buro BFGF Hamburg
Jan Pieter Bode
Eddy Broekhof van Edobode
Tjeerd Veenhoven.

Wat is een design pressure cooker?
De DPC is een laagdrempelige manier om kennis te maken met het werken met een ontwerper, design denken en duurzame innovatie. Tijdens een DPC werken een ontwerper en een ondernemer in één dag van vraag naar innovatie. Van idee naar concrete realisatie. In een ochtend- en middagsessie komen de twee partijen tot een duidelijke opgave, brainstorm en resultaat. De dag wordt afgesloten met een plenaire presentatie van alle deelnemers.

De DPC dwingt de deelnemers tot focus en intuïtief werken. De ondernemer gaat naar huis met een concreet plan of tekening waar hij meteen mee aan de slag kan. 
Enkele weken na de DPC nemen wij contact op met de ondernemer om te bespreken hoever hij is met de uitvoering en om te onderzoeken wat nog nodig is om het plan verder op te pakken.

Winst voor bedrijf en milieu
Met het organiseren van een DPC willen we samen met Noordelijke bedrijven en organisaties een stap maken om productontwikkeling innovatiever en duurzamer te maken. 80% van de kosten en milieubelasting van een product wordt bepaald door het ontwerp. Wanneer een ontwerper in een vroeg stadium bij een productvraag wordt betrokken kan dit dus veel opleveren voor het bedrijf en het milieu.

 

IN HET KORT

Waar: In de Blokhuispoort in Leeuwarden
Wanneer: 10 december 2015
Met wie/partners: Frisian Design Factory, Hogeschool Van Hall Larenstein, Studenten CMD van de NHL.

 • „Ik hou van structuur en vastigheid, maar dat moest ik hier helemaal loslaten; ik moest helemaal uit mijn comfortzone, out of the box leren denken. Er worden hier vragen gesteld waar je absoluut niet aan gedacht had!”

  Marianne Couperus
 • “1 ruimte, 4 tafels, 4 ontwerpvraagstukken, opdrachtgevers en ontwerpers, tekengerei en 4 flipovers. Meer is er niet nodig om tot succesvolle oplossingen te komen.”

  Eileen BlackmoreHouse of Design
 • "We hebben echt fantastisch met elkaar gewerkt, werkelijk boven verwachting.”

  Jan HubersOmrin
 • „We hebben echt fantastisch met elkaar gewerkt, werkelijk boven verwachting.”

  Jan Hubers van Omrin
 • 'Dit zou niet zijn gebeurd bij het werken met mensen in onze eigen discipline . Het zou maanden duren om zover te komen.'

  Medewerker UMCG
 • "Aan het einde van de dag, volledig uitgewringd en op, heb ik een 17-tal praktische concepten opgeleverd die bruikbaar zijn om het systeem te bouwen."

  Patrick Loonstra

Berichten