Excursie We gaan het meemaken

Excursie We gaan het meemaken
15 november 2018 Marjan

Gister waren we met enkele medewerkers van de Provincie Groningen op pad. Een leuke middag waarbij de medewerkers een update kregen van het project We gaan het meemaken en House of Design en de Gemeente de Marne de Duurzaamheidsaward ontvingen uit handen van Gert Noordhoff, senior beleidsmedewerker leefbaarheid bij de provincie.

We begonnen in Groningen in culturele broedplaats Het Werk, waar Eileen Blackmore een korte inleiding gaf en het project nog even samenvatte. Ontwerpers Volken de Vlas, Gerard de Hoop (Studio Volop) en Simone Larabi vertelden over de vervolgstappen van hun materiaalonderzoek. Volop is o.a verder gegaan met de ontwikkeling van terazzo van lokale, herwinbare en recyclebare grondstoffen zoals baksteen, schelpen en betonpuin. In het atelier toonden ze ons prachtige prototypes, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als keukenblad. Simone Larabi onderzoekt de mogelijkheden van hennep in combinatie met chitine (gewonnen uit garnalendoppen) om akoestische panelen van te maken.

Daarna gingen we op bezoek bij Telson in Lauwersoog waar directeur Bert Meijer ons informeerde over zijn bedrijf en de nieuwe garnalenpelmachine die ervoor zorgt dat garnalen ter plekke gepeld kunnen worden. Zo hoeven ze niet naar Marokko (en weer terug) en houden ze ook de garnalendoppen hier. De doppen bevatten namelijk chitine en dit heeft vele goede eigenschappen die momenteel onderzocht worden door ZAP en de RUG.

In Lauwersoog sloot burgemeester Koos Wiersma van de gemeente de Marne zich bij ons aan. Hij en Eileen Blackmore kregen er de Duurzaamheidsaward overhandigd door Gert Noordhoff voor het project We gaan het meemaken. Met dit project werken we samen met de gemeente aan het opzetten van lokale duurzame productieketens.

Terug in Groningen sloten we de dag af bij het Koffiestation, ook gevestigd in Het Werk. Douwe Stelpstra gaf ons een kijkje in zijn koffiebedrijf en we mochten de nieuwste koffie uit Ethiopië proeven. Heerlijk!