In de maanden juni en juli organiseren we voor het project Lokale Maakplaats enkele werksessies met onze partners De Holm en Werkplein Ability. Dit om ervaring en kennis uit te wisselen over de materialen en technieken die we gebruiken binnen het project en om een start te maken met de Lokale Maakplaatsen.
De sessie bij De Holm in Den Andel ging over klei. Het was een goede aanzet om te komen tot een community van kenners en makers die samen de Maakplaats vorm gaan geven.
Kenners en makers
Tijdens de sessie hebben LMP-ontwerpers Wybren Veenstra en Marc Paulusma hun materiaal- en techniek onderzoek toegelicht en de prototypes die ze hebben gemaakt laten zien. Voor LMP hebben ze een kruk gemaakt van klei voor de bibliotheek in Leens. Nu zijn ze bezig met een product voor op de ontbijttafel. Wybren maakt kopjes en schaaltjes en Marc gebruikt de 3D kleiprinter voor een vaas of karaf.
Uit Den Andel waren Eddy van der Tuin en keramist Alie Heijnis aanwezig. Daarnaast was keramist Lies van Huet uitgenodigd om haar kennis te delen met de groep.
Klei in kaart brengen
Uit de sessie kwam naar boven dat het goed zou zijn om de klei uit het Waddengebied in kaart te brengen. De Groninger klei is mager. Na het bakken is het kwetsbaar. Vermengen met klei uit andere regio’s zou een optie kunnen zijn. Ook werd wel duidelijk dat het Waddengebied een rijke bron van inspiratie is. De patronen, kleuren en verhalen uit de regio zijn voor de ontwerpers fijne elementen om mee te werken. Samen gaan ze in een vervolgsessie brainstormen over een Waddenservies.
Oven en workshops
De groep gaat binnenkort een buitenoven bouwen om klei te kunnen baken. Daarbij wordt er een ook een workshopserie georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen zicht ter zijner tijd aanmelden.
Het verslag van de eerste sessie bij Werkplein Ability lees je hier.
Het verslag van de tweede sessie over bamboe lees je hier.
Fotografie: Nienke Maat.