Voor ons project Lokale Maakplaats onderzoeken we lokale gewassen en hernieuwbare grondstoffen die interessant zijn voor de ontwerpers, maar ook iets opleveren voor de boeren en lokale leveranciers.
Tour de Wadden
De ontwerpers zoeken materialen die geschikt zijn om een product of halffabricaat van te maken. De boeren en leveranciers hebben behoefte aan duurzame alternatieven die ingezet kunnen worden voor wisselteelt, goed zijn voor de bodem en biodiversiteit of een nieuwe inkomstenbron kunnen opleveren. Zo zorgen we ervoor dat meerdere schakels in de keten ervan kunnen profiteren. Afgelopen week hebben we tijdens de ‘Tour de Wadden’ samen met de ontwerpers Studio Volop, Simone Larabi, Marc Paulusma en Paul Bloemers. enkele agrariërs en lokale leveranciers bezocht. Het was een inspirerende kennismaking voor iedereen!
Experimenteren met gewassen
Maandag 24 juni gingen we met de ontwerpers op bezoek bij agrariërs Pieter Sikkema en Wanda Olsder in Noordbroek en Gert Noordhoff van Maatschappij Noordhoff in Bellingwolde. Ze experimenteren met verschillende gewassen zoals vlas, quinoa, papaver, bonen, luzerne, haver, pompoen, witte kool en emmer (oergraan). Dit doen ze via wisselteelt voor een gezonde bodem en om te kijken of het nieuwe verdienkansen oplevert.
Wanda Olsder gebruikt gewassen voor het maken van natuurlijke pigmenten, waarmee textiel kan worden geverfd. In de tuin haalde ze de wortels van meekrap tevoorschijn, een prachtig helder oranje.
Klei
Dinsdag 25 juni bezochten we locaties met grondstoffen gerelateerd aan het wad. Onze eerste stop was bij de Kleirijperij, daar wordt slib uit de Dollard omgezet in klei. Het experiment duurt drie jaar en aan het eind hopen ze klei te leveren aan het waterschap om dijken te versterken. Een deel van de opbrengst heeft nog geen bestemming. De ontwerpers gaan de klei onderzoeken om het te verwerken in producten.
Algen
Omega Green houdt zich bezig met het ontwikkelen van algen.
We werden ontvangen door Bert Knol bij hun proeffabriek bij de Eemscentrale. De algen dienen als grondstof voor voeding en cosmetica. Later wordt er mogelijk ook biodiesel van gemaakt. De ontwerpers gaan samen met de onderzoekers van Omega Green kijken naar andere toepassingen.
Chitine uit garnalendoppen
Het laatste adres was garnalenhandelaar Telson. Zij werken met een garnalendopmachine waardoor de garnalen kunnen worden gedopt in Lauwersoog. Bijkomend voordeel is dat de doppen daardoor ook hier blijven en juist de doppen zijn interessant. Ze bevatten chitine, een waardevolle grondstof voor allerlei toepassingen die momenteel onderzocht worden door o.a. Telson, de RUG en Dynaplak. Chitine kan worden omgezet in hoogwaardige biobased grondstoffen voor de papier- en verfindustrie, waterzuivering en farmacie, duurzame gewasbescherming, in de kledingindustrie, of worden gebruikt als een natuurlijk polymeer.
De komende maanden gaan de ontwerpers aan de slag met de materialen om te onderzoeken hoe ze het kunnen verwerken tot halffabricaten en uiteindelijk tot uniek vormgegeven producten geïnspireerd door het Waddengebied.
Volg ons blog voor meer informatie, foto’s en updates!
Fotografie: Janna Bathoorn / Studio Stedum.