Training ambachten in Bulgarije

Training ambachten in Bulgarije
4 september 2019 Marjan

Studenten uit Nederland, Spanje en Bulgarije hebben in de eerste week van september een training gevolgd over ambachten die nog volop worden beoefend in Bulgarije. De training is begeleid door Eileen Blackmore van House of Design en docent Frank Kroondijk van het Friesland College.

Ambachten en lokale vaardigheden
De studenten ervaren tijdens de training de waarde van ambachten en krijgen inzicht in lokale vaardigheden. Deze kennis en vaardigheden, gecombineerd met nieuwe digitale technieken en bij voorkeur hernieuwbare grondstoffen, worden ingezet voor het maken van gebruiksvoorwerpen.

‘Na een bezoek aan de Kunstacademie in Tryavna waren de studenten interieurontwerp uit Leeuwarden en Valencia laaiend enthousiast. Ze wilden graag langer blijven om de vaardigheden te leren die we hier al zijn vergeten.’ – Eileen Blackmore.

Meer waarde
De studenten leren producten te maken, die niet na een paar keer gebruiken in de prullenbak verdwijnen. Als je iets goed ontwerpt en goed maakt heeft het meer waarde dan de massaproducten uit China. Die worden uit een mal gestanst, in containerschepen de wereld over vervoerd om na een korte levensduur vervolgens via de grijze container op de afvalberg te belanden.

 

Ambachten in huidige economie
De trainingsweek valt samen met een groot internationaal Ambachtscongres. Tijdens het congres tonen ambachtslieden niet alleen hun producten, maar vooral ook hun vaardigheden en wordt gediscussieerd over welke rol ambachten in de huidige economie spelen. Deze kennis en inspiratie meenemen we weer mee naar Nederland.

Craft your Future
Craft Your Future is een educatief Europees project waarin Friesland College, House of Design en Learning Hub Friesland samen met partners uit Spanje en Bulgarije oude ambachten combineren met nieuwe technieken en verbinden aan de circulaire economie. Het doel van dit project is om een lesprogramma op te zetten waarin deze drie aspecten aan elkaar verbonden worden. Hoe kunnen we leren van het vakmanschap van toen voor de vraagstukken waar we nu tegenaan lopen?