Hoe ga je hittestress in steden te lijf? Niels Kuijpens, student Industrieel Product Ontwerpen aan de Hanze Hogeschool en stagiair bij House of Design die zich bezighoudt met circulair ontwerp voor klimaatadaptatie, kwam met een inventief ontwerp dat hier een belangrijke bijdrage aan kan leveren: ‘bomen’ van gerecycled plastic. Een constructie voor klimop dat lijkt op echte bomen, maar wel dus met écht groen!
Het concept bleef niet onopgemerkt. Kuijpens won er al een prijs mee van Kenniscentrum NoorderRuimte, en het ontwerp werd breed opgepikt door de landelijke media. Wat maakt het ontwerp zo goed? En welke rol kunnen de plastic bomen vervullen in de stad?
House of Design (HoD) oriënteerde zich in 2015 al op de vraag hoe circulair ontwerp een rol kan spelen in de klimaatverandering, en kwam zo op het idee om iets ga doen rondom hittestress in stedelijke bebouwing. In 2017 werd er met dit thema aan de slag gegaan in Leeuwarden onder de noemer Beestreet, dat inmiddels is uitgebreid binnen een aantal andere projecten: KlimaRe:pair, Wad van Waarde en Groningen Ontwerpt. Een van de vragen die vanuit het vervolg van Beestreet ontstond was: Hoe kunnen we meer schaduw creëren in de straten, met zo weinig mogelijk grondoppervlak?
Met die vraag is Niels Kuijpens (26) aan de slag gegaan. Hij zit in het derde jaar van zijn opleiding, en heeft zich de afgelopen vijf maanden kunnen ontwikkelen tijdens een stage bij House of Design (circulair ontwerp) en NoorderRuimte (klimaatadaptie).
‘Bomen’ van gerecycled plastic
Kuijpens kreeg de opdracht van HoD om met een circulair ontwerp te komen, dat zoveel mogelijk schaduw zou creëren in binnensteden, die door klimaatverandering meer en meer met hittestress te maken hebben. Daarop bedacht hij een boomvorm gemaakt van gerecycled plastic: een constructie in de vorm van een holle stam die in de top uitwaaiert als een parasol. In het midden van de boom is er ruimte voor een klimop, die via de constructie omhoog kan groeien, en zo voor veel bladgroen zorgt. Daarnaast doet de holle stam dienst als waterreservoir waarin regenwater kan worden opgevangen en vastgehouden, zodat de klimop van water kan worden voorzien. Op deze manier draagt de boom van gerecycled plastic niet alleen bij aan het verkoelen van de binnenstad, maar helpt hij ook mee met het opvangen en vasthouden van regenwater.
Een prijs en landelijke aandacht
Een ingenieus ontwerp, waarmee veel vliegen in één klap worden gevangen. Op 18 januari presenteerde Kuijpens zijn werk op de Hanze Hogeschool, tijdens het NoorderRuimte Symposium Onderzoeksresultaten. Prompt won hij er een prijs mee binnen het thema Duurzaamheid. Inmiddels heeft het ontwerp voor de plastic boom ook al zijn weg gevonden naar de landelijke media. Kuijpens gaf interviews aan NPO Radio 2 en Radio Veronica, en er verschenen artikelen in het Algemeen Dagblad en Het Parool.
En nu?
Is nu natuurlijk de vraag: Blijft het slechts bij een concept? Of gaan de bomen van gerecycled plastic ook daadwerkelijk gerealiseerd worden? HoD en UPPACT staan in de startblokken om het klaar te maken voor realisatie, en zijn al in gesprek met de eerste potentiële afnemers. Ook geïnteresseerd? Laat het ons weten via info@houseofdesign.nl
De presentatie van Kuijpens over zijn ontwerp voor bomen van gerecycled plastic: