De kersteierbal: Mag ‘ie al de grond in? En is ‘ie nog te koop?

De kersteierbal: Mag ‘ie al de grond in? En is ‘ie nog te koop?
4 februari 2022 Eileen
Kersteierbal (foto: Janna Bathoorn)

Afgelopen najaar ontwikkelde acteur Marcel Hensema in samenwerking met onder meer productontwerpster Simone Larabi en House of Design een wel heel bijzondere kerstbal: een biologisch afbreekbare kersteierbal van Groningse stro, met bioglitters én wilde bloemzaden. Heeft ‘ie bij jou geschitterd in de kerstboom? En vraag je je nu af: Mag de bal al de grond in? Of wil je graag nog zo’n kersteierbal scoren? We hebben alle antwoorden voor je.

Het is niet de eerste keer dat er een kersteierbal op de markt is gebracht. Eerder liet Marcel Hensema al een plastic variant produceren, voor zijn kerstshow van 2020. Een mooi product, maar kon het niet milieuvriendelijker?

Lokaal, biosbased en goed voor  de biodiversiteit

De acteur ging op zoek naar mogelijkheden, en kwam via via terecht bij bij Eileen Blackmore van House of Design. Tijdens een eerste kennismaking ontstond het idee om de bal te maken van lokaal biobased materiaal, én om bloemzaadjes toe te voegen. Op die manier kon de kerstbal tevens circulair worden gemaakt worden, omdat deze geschikt zou zijn om na Kerst in de grond te stoppen, en tot bloei te laten komen – wat óók nog eens goed zou zijn voor de biodiversiteit.

Voor de vervolgstap kwam Eileen al snel uit bij ontwerper Simone Larabi. Zij had op dat moment een materiaal ontwikkeld uit stro, dat zich goed zou kunnen lenen voor de productie van de kersteierbal. Simone heeft Marcel vervolgens geadviseerd over het ontwerp, de materiaalkeuze en de productie.

Nieuwsgierig hoe deze productie in z’n werk ging? Deze reportage van Sikkom laat het je zien.

Mag de bal al de grond in? Is ‘ie nog te koop?

Resten nu nog de hamvragen: Mag de kersteierbal al de grond in? En: Is ‘ie eigenlijk nog te koop? In antwoord op de eerste vraag: ook al is het een zachte winter, het is toch verstandig om nog even te wachten: zaaien kan het beste tussen begin maart en medio mei. Op de website van kersteierballen staat een goede zaai-instructie, en welke bloemzaadjes er in de bal zijn verwerkt.

En het antwoord op de tweede vraag: ja, de kersteierbal is nog verkrijgbaar! Hiervoor kun je het beste een mailtje sturen naar kersteierballen@gmail.com. Op de website van kersteierballen.nl wordt vermeld dat de bal ook nog verkrijgbaar is in de Groningen Store in het Groninger Forum, maar dat is inmiddels niet meer het geval. Voor wie nog twijfelt over de aanschaf van de kersteierbal is het goed om te weten dat er van elke verkochte bal  2 euro naar stichting JINC gaat (die zich inzet voor kansengelijkheid onder Groningse jongeren). Daarnaast ondersteun je met je aankoop ook nog eens mensen met afstand tot de arbeidsmarkt; de ballen zijn namelijk gemaakt door mensen in een sociale werkvoorziening.