‘Vlas kan een mooie bijdrage leveren aan een brede welvaart langs de waddenkust.’

‘Vlas kan een mooie bijdrage leveren aan een brede welvaart langs de waddenkust.’
20 juli 2021 Marjan

In de zomervakantie hebben we in Bollingwier de eerste Simmerskoalle Flaaks georganiseerd. Dit deden we samen met het Europese educatieproject Craft your Future om meer bekendheid te geven aan vlas als grondstof voor een circulaire en plasticvrije toekomst.

De Simmerskoalle zette de deelnemende studenten, ondernemers, beleidsmakeers en buurtbewoners aan het denken over de transitie naar plasticvrij. Met lezingen van o.a  Eileen Blackmore en Thomas Eyck, maar ook door workshops.

We hadden ons geen betere ambassadeur kunnen wensen dan wethouder Jelle Boerema van de gemeente Noardeast Fryslân, die de opening van de dag voor zijn rekening nam. Vlas kan volgens hem een mooie bijdrage leveren aan een brede welvaart langs de waddenkust. Boerema ging in zijn openingswoorden in op de waarde van vlas voor de biodiversiteit en de bijdrage die het gewas kan leveren aan de circulaire economie, onder meer door zijn hoge isolatiewaarde. Ook de overheid heeft daarin volgens hem een rol. Die kan de ontwikkeling stimuleren door duurzaam aan te besteden. Daarnaast wees de wethouder op het belang van vlas voor recreatie en toerisme. Steeds meer mensen weten de waddenkust te vinden, stelde hij. Die trend dateert al van voor corona. ‘Mensen waarderen onze toeristische producten. Een vlasroute en een vlasmuseum passen daar mooi in.’

Je leest het gehele verslag op de site van Wad van waarde

Workshop manden maken. Foto: Janna Bathoorn.