In juli organiseerden we voor het project Lokale Maakplaats twee sessies met onze partner Werkplein Ability en een sessie met partner De Holm. Dit om ervaring en kennis uit te wisselen over de materialen en technieken die we gebruiken binnen het project en om een start te maken met de Lokale Maakplaats.
Team bamboe
De tweede sessie is met het team dat de mogelijkheden van lokaal bamboe onderzoekt. Het team bestaat uit (zie foto vlnr) meubelmaker en ontwerper Paul Bloemers, ontwerper Simone Larabi, bamboekweker Remmo Georgius, vlechtvormgever Esmé Hofman en Rudi Hofman van Werkplein Ability.
Splijten
Meubelmaker Paul Bloemers ontwerpt en maakt al enige tijd interieurproducten van bamboe en is een echte kenner van het materiaal. Hij heeft de wens om lokaal bamboe te gebruiken in zijn ontwerpen. Normaal werkt hij met plaatmateriaal, maar bamboe kun je ook splijten en dan kun je ermee vlechten. Het splijten kan bij Ability, Rudi Hofman werkt graag mee aan deze nieuw toepassing van het lokale materiaal.
Vlechten
Voor de nodige expertise over vlechten hebben we Esmé Hofman uitgenodigd. Ze is vlechtvormgever en maakt de meest prachtige producten. Ze heeft vaker gewerkt met bamboe, maar geeft aan dat de bamboe die ze inkoopt niet van hoge kwaliteit is en waarschijnlijk van ver komt. Ze is dus zeker geïnteresseerd in het lokale materiaal. Esme gebruikt een oude ambacht als vlechten om tot nieuwe ontwerpen te komen: ‘Ik kijk graag over de grenzen van het oude ambacht heen om zo nieuw en vernieuwend werk te maken met de technieken van toen.’
Alternatief voor plastic
Tijdens de sessie zijn veel productideeën de revue gepasseerd, maar een alternatief voor een plastic product spreekt het meest tot de verbeelding. Hier gaat het team de komende tijd mee verder.
Het verslag van de eerste sessie bij Werkplein Ability lees je hier.
Het verslag over de kleisessie bij De Holm lees je hier.