Studenten tonen designobjecten in Valencia

Studenten tonen designobjecten in Valencia
17 april 2019 Marjan

Begin april hebben studenten uit Nederland, Spanje en Bulgarije  werk geëxposeerd tijdens de Craft Exhibition in Valencia. De expositie is onderdeel van de European Days of Crafts.

3D printen met circulaire materialen
Uit Nederland deden tien studenten mee van D’Drive en het Friesland College. Ze hebben in de periode ervoor designobjecten gemaakt volgens het Craft Your Future principe. Zo maakte Masha van Kammen onder begeleiding van keramiste Lies van Huet objecten met de WASP 3D kleiprinter. Deze printer werkt met klei, maar daarnaast ook met allerlei circulaire materialen als cellulose en PHA van zuiveringsslib, bioplastics van aardappelzetmeel en glycerine of een beton van riet en lignine.

‘Ik heb de ontwerpen gemaakt met het computerprogramma vectorworks en daarmee geprint met de WASP 3D kleiprinter. De pentagoonvormen zijn de eerste ontwerpen die ik met de kleiprinter maakte. Deze vormen heb ik gekozen omdat ze asymmetrisch aanvoelen, maar dat niet zijn. De twee gedraaide objecten maakte ik omdat ik iets met porselein wilde wat niet met de hand te maken valt.’ aldus Masha.

Kogellagers
Een van de andere deelnemende studenten was Pelle van Loon. Voor de tentoonstelling ‘Fenduq’ in het Fries Museum in Leeuwarden kreeg Pelle de opdracht om, met gebruik van nieuwe technieken, kogellagers te maken voor de ambachtelijk gereproduceerde motorblokken van Éric Van Hove. De modellagers die Pelle printte zijn ook opgenomen in de expositie in Valencia.

Craft your future
Craft Your Future is een educatief Europees project waarin Friesland College, House of Design en Learning Hub Friesland samen met partners uit Spanje en Bulgarije oude ambachten combineren met nieuwe technieken en verbinden aan de circulaire economie. Hoe kunnen we leren van het vakmanschap van toen voor de vraagstukken van nu? Meer over het project lees je hier.