Boekjes werkproces Groningen Ontwerpt

Boekjes werkproces Groningen Ontwerpt
3 oktober 2021 Marjan

Vijf ontwerpers hebben een klimaatadaptief product gemaakt voor Groningen Ontwerpt 2021. Het ontwerp- en maakproces hebben we gebundeld in een boekje. In elk boekje vind je een kort interview, foto’s en de ontwerper beschrijft hoe het werkproces is verlopen. Klik op de namen om het te openen.

 


Wieke Alberts
+ Laif & Nuver

De winkel heeft een mooie glazen gevel, waardoor er veel zonlicht naar binnen komt. Dat is natuurlijk fijn maar zorgt ook voor verkleuring van de producten. Wieke maakt voor de gevel een ruimtelijk ontwerp van visnetten, touw en afgedankt textiel, die ze aan elkaar knoopt en waarin ze graszaden verwerkt. Zo krijgt de etalage een natuurlijke groene zonwering.

 

 


Zhen Tian
+ Diezijner en Salsa Shop

Zhen gebruikt materialen en technieken die een relatie hebben met mode en de Mexicaanse cultuur zoals vlechten en weven. Voor Diezijner (foto) maakt ze een ontwerp van kledingrekken als ophangsysteem voor planten. Voor de Salsashop maakt ze een groene ‘eetmuur’ van ovenrekken die ze vult met eetbare planten.

 

 


Ditmar van Dam
+ Stadscafé en -terras Pronk

Pronk heeft een prachtig ommuurd terras waar het zomers erg warm kan worden. Ditmar maakt hiervoor een mobiel zonnescherm van oud hout, gevuld met planten. Het zorgt voor verkoeling waarbij het niet te donker wordt.

 

 

 


Carolijn Slottje
+ TOET het toetjesparadijs

Eigenares Joanna wil graag een flexibel ontwerp dat zorgt voor vergroening en een gezellig terras. Carolijn hergebruikt oude kleurrijke waterverpakking van Toet en vult deze met kruiden voor de toetjes. Het ontwerp is makkelijk reproduceerbaar. De bezoekers kunnen instructies meenemen, zodat ze het thuis ook hun muur kunnen vergroenen.

 

 


Lieve van Meegen
+ Antiquariaat Berger en de Vries

Winkeleigenaar Michel is op zoek naar een inspirerend en ‘groen’ ontwerp voor op de gevel. Kunstenaar Lieve van Meegen maakt ‘Mosscotobodies’. Hiervoor gebruikt ze de omtrek van de lichamen van Michel en zijn partner. Deze omtrek brengt ze aan op de gevel met een goedje van mos en yoghurt, om zo de samengevoegde lichamen zelf te laten groeien. Lieve laat zich bij haar ontwerp inspireren door de octopus, die heeft immers al miljoenen jaren alle klimaatveranderingen overleefd!
> Dit werk is inmiddels van de muur gehaald en wordt opnieuw gemaakt op de gevel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie: Janna Bathoorn.