DPC Groningen Hamburg 2012

DPC Groningen en Hamburg 2012

start samenwerking creatieve industrie Groningen en Hamburg

Het idee voor een serie Design Pressure Cookers (DPCs) komt voort uit de Letter of Intent opgesteld in 2012 door de gemeente Groningen en de gemeente Hamburg. In de Letter of Intent hebben de steden afspraken gemaakt om de samenwerking op het gebied van cultuur en de creatieve industrie te versterken. De eerste DPC werd in 2012 in Hamburg georganiseerd door de Nederlandse partners House of Design en Syntens (in 2014 gefuseerd met Kamer van Koophandel).

Het Nederlands team werd in Hamburg ondersteund door het toenmalige designcentrum DesignXport (toen nog hamburgunddesign) en TuTech, een platform voor kennisoverdracht en innovatie dat onderdeel is van het European Enterprise Network en contacten met Hamburgse ondernemers heeft gerealiseerd.

Aanpak
Syntens en Tutech verzamelden de ontwerpvraagstukken bij het Nederlandse MKB en Duitse ondernemers. House of Design en DesignXport zorgden voor de selectie van geschikte ontwerpers.

De ondernemers en ontwerpers ontmoetten elkaar in de Hochschule für Angewandte Wissenschaften (HAW) in Hamburg. Er zaten uiteindelijk zeven teams, aangevuld met twee materiaalexperts die konden bijspringen met extra kennis en ervaring. Aan het eind van de dag werden de resultaten gepresenteerd in een collegezaal, die gevuld was met belangstellende studenten en professionals uit het vakgebied.

Vernieuwend
Eileen Blackmore over de uitwisseling: ‘Voor de Duitse bedrijven was de frisse blik van de ‘vrije’ Nederlandse ontwerper heel vernieuwend. Voor de Nederlandse bedrijven was juist de gedegen en gestructureerde vakkundige aanpak van de Duitse ontwerpers heel vruchtbaar. De ondernemers vonden het prettig om de mogelijkheid te hebben om eens met een onafhankelijke blik naar de eigen producten en methoden te kunnen kijken en er even
de tijd voor te nemen. Het is maar een dag, maar in een dag kan veel
gebeuren.’

Inspirerend
Babette Peters van DesignXport vult aan: ‘Er lagen aan het eind van de dag werkbare resultaten op tafel. In Hamburg is het bewijs geleverd dat de design pressure cooker een hele efficiënte en productieve methode is. Maar dat niet alleen, de deelnemende bedrijven gaven aan dat het een heel inspirerende methode is, die de ruimte biedt om ‘out of the box’ te denken. Omdat het zo’n succes was, heeft designexport direct besloten er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.’

Wat is een DPC?
De DPC is een laagdrempelige manier om kennis te maken met het werken met een ontwerper, design denken en duurzame innovatie. Tijdens een DPC werken een ontwerper en een ondernemer in één dag van vraag naar innovatie. Van idee naar concrete realisatie. In een ochtend- en middagsessie komen de twee partijen tot een duidelijke opgave, brainstorm en resultaat. De dag wordt afgesloten met een plenaire presentatie van alle deelnemers.

De DPC dwingt de deelnemers tot focus en intuïtief werken. De ondernemer gaat naar huis met een concreet plan of tekening waar hij meteen mee aan de slag kan.

 

In 2014 is een tweede DPC georganiseerd in Hamburg.

IN HET KORT

Waar: Hamburg
Wanneer: 2012
Partners: Syntax, DesignXport en Tutech.
Financiële steun: Ministerie van Economische Zaken, gemeente Groningen, City of Hamburg en bijdragen van de deelnemende bedrijven.
Deelnemers:
Groningen > ondernemers Anton van Wijk & Rene Offermans / De Stille boot, Jack van der Palen van Archiview, Jan Piet Bakker  van Aquanaut en Pieter Bode van Edobode.
> ontwerpers: Studio Lambert Kamps, Studio Martijn Westphal, Carolijn Slottje Interior Design.
Hamburg > ondernemers: Kurt Reinken van Steg Hamburg, Dr. Benedikt Robers van Fuhse, Dr. Karl Hermann Graeff van Audio Ambiente.
> ontwerpers: Romca Industrial Design, Tim Oelker Industrial Design, BFGF Design Studios, Indeed Innovation.