Biobased gordijnen met uitzicht op een plasticvrij leven

Biboased gordijnen met uitzicht op een plasticvrij leven

House of Design, Iedema Projectstoffeerder, Ingeborg Meijssen Textiles, biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf & zorgboerderij Mts Timpelsteed en Biosintrum zijn in 2023 gestart met de ontwikkeling van plasticvrije gordijnen.
Mensen worden dagelijks blootgesteld aan plastic deeltjes via de lucht, het water en via hun voedsel. Bloedonderzoek heeft laten zien dat mensen microplastics opnemen in hun lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat 35% van alle microplastics in de oceanen afkomstig is van het wassen van textiel, dat via consumptie weer bij ons terecht komt.
Gordijnen in bijvoorbeeld ziekenhuizen of zorgcentra moeten 1 x per kwartaal gewassen waardoor er vele microplastic deeltjes vrijkomen.
Om dit te voorkomen gaan we met elkaar linnen gordijnen maken van het vlas dat de Timpelsteed in Engwierum voor dit project gaat verbouwen.

De gordijnen worden ontworpen door House of Design in samenwerking met Iedema Projectstoffeerder en door Ingeborg Meijssen Textiles geweven. Biosintrum zorgt samen met de partners voor een verdienmodel zodat we na dit project verder kunnen opschalen.

Met plasticvrije gordijnen kunnen we:
1. Het verspreiden van plastic deeltjes via de lucht voorkomen alsmede vervuiling van de natuur en ons water
2. Gezonde ruimtes creeren waar men vrij is van microplastics in bijvoorbeeld ziekenhuizen of zorgcentra om daar gezond te herstellen.
2. Bijdragen aan nieuwe verdienmodellen voor de boer; naast ‘food’ en ‘feed’ ook te verbouwen voor ‘product’
3. Een positieve impact op het milieu maken omdat telen van vlas een goede wisselteelt is die bijdraagt aan de biodiversiteit.

We gaan aan de slag met het vlas van Timpelsteed om er gordijnen van te maken die geschikt zijn voor de projecten van Iedema.

Een hele uitdaging!

De gordijnen moeten voldoen aan een aantal criteria waar de kunststof gordijnen nu aan voldoen.
De gordijnen mogen niet krimpen in de was, moeten hun kleur behouden en moeten brandvertragend zijn.

IN HET KORT

Waar: Provincie Groningen en Friesland
Wanneer: januari 2023 tm oktober 2024
Partners: Iedema Projectstoffeerder, Ingeborg Meijssen Textiles, biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf & zorgboerderij Mts Timpelsteed, Biosintrum
Financiële steun: RVO