‘Grunneger Woaterkop’ wint open call

‘Grunneger Woaterkop’ wint open call
15 oktober 2020 Marjan

Ditmar van Dam is met zijn ‘Grunneger Woaterkop’ de winnaar van de open call Klimaatadaptief Kunstwerk.

Maak kennis met de vier meter hoge Woaterkop Gezina-Christina. De eerste in haar soort die laat zien dat je van lucht water kunt maken. Je kunt haar kruiden met planten en dan zorgt zij gratis voor een heerlijke, klimaatneutrale, Groningse dorstlesser.

De jury vindt het fijn dat de Groningse blaarkop een groen, klimaatadaptief zusje krijgt. De C02- en stikstofneutrale koe die van lucht water kan maken.

Uit het juryrapport: ‘Wij vinden het een originele inzending, waarbij kunst en innovatie op een educatieve wijze worden ingezet en daarmee inspiratie en bewustwording stimuleren.’ – ‘Je loopt hier niet zomaar langs, dit is innovatief!’

In november, december en januari reist dit kunstwerk fossielvrij door de provincie Groningen. De open call is een initiatief van Klimaatadaptatie Groningen en House of Design.

De Grunneger Woaterkop
nieuw Gronings koeienras voor droge tijden

De Groningse blaarkop krijgt een groen, klimaatadaptief zusje, de Grunneger Woaterkop. Of zeg maar gerust een grote zus, want dit nieuwe CO2- en stikstofneutrale ras kan uitgroeien tot een hoogte van wel vijftien meter! Over een aantal jaren zullen deze robuuste Woaterkoppen in het Groninger land grazen om in tijden van droogte water te maken van
lucht en bomen. Water dat gebruikt kan worden om ook in droge periodes een bloeiend en
vruchtbaar land te besproeien en zo mens en dier te kunnen voeden.

De Woaterkop maakt gebruik van een belangrijke kringloop op aarde, de waterkringloop.
Waar het regenwater dat bomen en planten opzuigen uit de grond normaal gesproken
verdampt tot wolken en daarmee ‘verdwijnt’, wordt deze vochtige lucht in de Woaterkop via
een kleine sub-kringloop opgevangen en direct gecondenseerd tot water. Zo kunnen in de
toekomst bomen met diepe wortels tijdens droogte voorzien in de bewatering van vegetatie
met oppervlakkige wortels, en mislukte groenteoogsten voorkomen worden.

Ditmar van Dam
Ditmar van Dam is industrieel productontwerper, ingenieur en koffiespecialist en runt al meer dan vijftien jaar zijn eigen industrieel ontwerp- en ingenieursbureau. Hij heeft medische machines, pannenkoekmachines, opblaasmachines voor in openbare ruimtes, een interactief scheerspel en nog veel meer ontworpen en ontwikkeld. De afgelopen jaren legt hij zich toe op cradle to cradle design en bedenkt hij de meest duurzame koffiemachines.