Sterrenhemel als inspiratie

Sterrenhemel als inspiratie
23 oktober 2020 Marjan

Voor het project 2BE! Eemsdelta redesign laat Gert Valkema (ROEG HOLT) scholieren uit Delfzijl kennismaken met het ‘maken’. Ze gaan toffe dingen maken van afgedankte meubels. Gert leert ze gedurende enkele workshops hoe je oude stoelen repareert, schuurt en ontvet om ze daarna een nieuw leven te geven. Oude houten klapstoelen worden gepimpt tot een Eemsdelta redesign collectie!

Sterrenhemel
Tijdens de eerste workshop gingen de jongeren aan de slag met een moodboard met beelden en woorden uit hun eigen omgeving. Eerst gaven ze aan niets mooi te vinden in hun regio, maar al snel kwamen er mooie beelden op hun mobieltjes tevoorschijn. Bijvoorbeeld de sterrenhemel die in die regio goed te zien is kwam als inspiratie naar boven. De moodboards worden de komende weken tastbaar gemaakt op de stoelen.

Verborgen talenten
De begeleiders vonden het interessant om te zien hoe de eerst toch wel gespannen gezichten steeds rustiger werden toen ze gingen tekenen, knippen en ontwerpen. Een begeleider zei: ‘Wat mooi om ze zo rustig bezig te zien. Ik zie talenten die tot nu toe verborgen zijn gebleven.’

Traject voor scholieren die vastlopen
House of Design is benaderd door Sport4connect om het ‘maken’ met duurzame materialen toe te voegen aan het traject dat ze aanbieden aan scholieren die vastlopen op school. Ze organiseren een traject met diverse workshops om de jongeren aan zichzelf te laten werken, leren in teamverband te werken en vooral om meer zelfvertrouwen te krijgen. Allemaal stappen om daarna weer verder te gaan met de opleiding of om te gaan werken. Wij vroegen ontwerper Gert Valkema om meerdere workshops te geven rondom het maken.