1e bijeenkomst Vakmanschap 21e eeuw

1e bijeenkomst Vakmanschap 21e eeuw
9 december 2014 Eileen

Op 9 december 2014 was de eerste bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst hebben de deelnemers kennis gemaakt met elkaar. Ze hebben de technieken en de materialen uitgewisseld en in koppels de vijf lagen van het product of het materiaal onderzocht.

Nadat we een groot gedeelte van de dag ruimte hadden om te praten over elkaars werk, de toegepaste technieken, materiaaleigenschappen en de historie van de verschillende ambachten gingen de deelnemers in de middag in koppels aan de gang om de methode van Sarah toe te passen op de verschillende ambachten. Aan het einde van deze dag presenteren de koppels de plannen die zij hebben ontwikkeld om in 2015 gezamenlijk aan te werken.

Jan Falkena en Lambert Kamps

Dit koppel komt erachter dat een eendenkorf een vergankelijk product is. In de buitenlucht vergaat het materiaal snel. Deze vergankelijkheid maakt het lastig om er een functioneel product van te maken. Maar dit biedt ook uitdagingen. Wellicht zijn producten met een korte levensduur geschikt, zoals een wiegje bijvoorbeeld. Wellicht kan er een materiaal worden toegevoegd aan het riet en het vlas, waaruit een eendenkorf oorspronkelijk bestaat, om het zo minder kwetsbaar te maken.

Jauke van den Brink en Lies van Huet

Keramiek is een goede geleider voor zowel warm als kou. Dit koppel kwam er tijdens het proces achter dat de keramist voornamelijk kijkt naar de eigenschappen en dat de ontwerper vooral de functionaliteit belangrijk vindt, een waardevolle observatie. Dit grote verschil in denkwijze heeft hen juist geïnspireerd om te gaan kijken naar grote contrasten. Kunnen we het fjne porselein combineren met beton bijvoorbeeld?

Simone Larabi-Vermaning en Hannes Scherjon

Dit koppel heeft elkaar gevonden in de manier waarop ze op gelijke wijze naar het materiaal kijken. Het bestaande product is goed zoals het is, er is vraag naar en de verkoop loopt. Hoe vertaal je de ambacht naar een nieuwe functie? De veiligheidsfunctie van klompen op het land is in de stad niet nodig. Een nieuwe gebruiksomgeving vraagt om een nieuw product met een nieuwe functie. De mogelijkheden om van restmateriaal een stadklomp te ontwikkelen worden onderzocht.

Gerard de Hoop en Marianne van Duinkerken

De verstening die de stugheid van heide wol uitstraalt wil het koppel graag vertaald zien in een nieuw product. Oude technieken zijn weven, breien en vilten. Welke nieuwe techniek is met wol uitvoerbaar. Hoe kun je bouwen met wol? Kunnen er bouwblokken ontwikkelt worden die in een leefomgeving functie kunnen krijgen? In 2015 staan nog drie andere bijeenkomsten gepland waarin de koppels de verdere plannen uitwerken. Tijdens DesignXPO 2015 worden de nieuwe producten, en de experimenten daaromheen, gepresenteerd. De organisatie streeft ernaar om in 2018, in het kader van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden, deze producten op de markt te brengen.