Presentation Biobased Design

PRESENTATION BIOBASED DESIGN

design products made of biomass

 

(sorry, Dutch only)
The English text will be here soon…

De presentatie Biobased Design was onderdeel van Design in Groningen 2013. Het toonde designproducten van de toekomst. Lopen we binnenkort op 3D geprinte schoenen die van aardappelzetmeel gemaakt worden? De technieken zijn dichterbij dan je denkt!

Wat houdt de term Biobased in?
Er wordt in onze maatschappij steeds vaker gekeken naar ‘groene’ productontwikkeling. Producten die gemaakt worden van fossiele grondstoffen (zoals bijvoorbeeld aardgas en aardolie) vervuilen in bepaalde mate ons milieu, vaak door CO2 uitstoot. Producten die gemaakt worden van plantaardig of dierlijk materiaal zijn in tegenstelling tot deze fossiele producten veel beter voor ons klimaat. Deze overgang van fossiel naar groen wordt aangeduid met de term Biobased.

House of Design richt zich op de Biobased Economy en wat het kan betekenen voor designers. Zij experimenteren als eerste met nieuwe materialen en kunnen feedback geven aan de producenten van deze materialen.

Slotcongres
Tijdens het slotcongres van Creative City Challenge en de aaneensluitende manifestatie Open Ebbinge toonden Carolijn Slottje, Jozephine Duker, Zinniger, Marjolein Perin en Sandra Jongendijk de producten die ze in korte tijd hebben kunnen maken van bioplastic en hennep. Daarnaast toonde Tjeerd Veenhoven zijn producten van palmbladeren (palm leer).

De presentatie in Groningen was een voorproefje. Hierna gingen diverse ontwerpers in Groningen en Friesland werken met producenten van biobased materialen. Ze zijn verder gegaan met experimenteren en producten te ontwerpen. De producenten kregen hierdoor feedback vanuit een hele andere hoek! Hiermee kunnen producenten hun materialen verbeteren, maar ook op een andere manier tonen tijdens presentaties en op beurzen. Ze zijn dan verwerkt in prachtige producten.

De resultaten waren te bewonderen tijdens Design in Groningen 23 t/m 25 mei 2013.

IN SHORT

Where: Groningen
When: 2013
Partners: Carolijn Slottje, Jozephine Duker, Zinniger, Marjolein Perin and Sandra Jongendijk, Tjeerd Veenhoven, Open Lab Ebbinge, Zinniger, Dubomat, API Institute Emmen, Hempflax, Oerlemans Plastics, Syntens

  • 'Will we soon be walking on 3D printed shoes made from potato starch?'
    Eileen BlackmoreHouse of Design