Project Lokale Maakplaats geeft andere kijk op spullen

Project Lokale Maakplaats geeft andere kijk op spullen
5 juli 2022 Erika Zuiker

Nieuwe stappen in de ontwikkeling van een circulaire maakindustrie in het Waddengebied

De noodzaak van een groene, duurzame toekomst is kristalhelder. Zo’n toekomst gaat vele malen verder dan groene energie gebruiken of minder vlees eten. Ook onze spullen, zoals onze kleding, meubels en ons servies, zullen gaandeweg anders worden. Waar het kan komen ze niet meer van de andere kant van de wereld, maar worden ze lokaal gemaakt van lokale materialen. En als ze kapot zijn, worden ze gerepareerd of kan het materiaal worden hergebruikt. Zo’n toekomst klinkt ver weg, maar komt razendsnel dichterbij. Al in 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn. Hoe komen we daar? Met het project Lokale Maakplaats gingen we op zoek naar een stukje van de oplossing. Bij het proces stond centraal hoe de lokale economie gestimuleerd kan worden en tegelijkertijd hoe de bodem gezond te houden is.

Producten overzicht Lokale Maakplaats

Op initiatief van House of Design zijn zes professionele ontwerpers en kunstenaars de afgelopen jaren gevraagd om producten te ontwerpen, geïnspireerd door het Waddengebied, gemaakt van lokale materialen. Samen met een netwerk aan partijen uit de keten onderzochten ze de mogelijkheden van een drietal circulaire en uniek vormgegeven producten: een kruk, een interieurproduct en iets voor op de ontbijttafel dat ook als relatiegeschenk kan dienen.

Langs onze Waddenkust is veel materiaal, kennis en talent aanwezig. Is het wel nodig dat we zoveel producten ver weg laten maken en dan importeren? Kunnen de inwoners van de kustregio de grondstoffen niet zelf verbouwen om producten van te maken? Wat kunnen we maken van de grondstoffen die onze omgeving al te bieden heeft zonder de aarde onnodig uit te putten?

Drie jaar is er geëxperimenteerd met diverse grondstoffen en zijn gesprekken gevoerd met vissers, boeren, ambachtslieden, ondernemers, gemeente-ambtenaren, docenten en mogelijke afnemers. Trots kunnen we de resultaten laten zien in deze brochure.

Foto: Janna Bathoorn