‘Vaak komen opdrachtgevers bij mij terecht als het anders moet’

‘Vaak komen opdrachtgevers bij mij terecht als het anders moet’
19 augustus 2021 Marjan
foto: Sander van der Bij.

Wim ten Cate van Pronk en Ditmar van Dam (rechts). Foto: Sander van der Bij.

Ditmar van Dam maakt voor Groningen Ontwerpt een klimaatadaptief ontwerp voor het terras van Stadscafé Pronk. Hij werkt met oud hout en planten.

Kun je kort jezelf en je werk omschrijven?
Ik ben industrieel ontwerper en kunstenaar. Vaak komen opdrachtgevers bij mij terecht als anders moet, als het ingewikkeld is. Daar zit voor mij ook de uitdaging.
Veel mensen zijn in aanraking geweest met werk van mij, zonder het te weten. Denk aan de Roze Schep (10 meter hoog), die de gemeente Groningen plaatst bij werkzaamheden en de roze informatieborden in de vorm van een pijl (Ruimte voor jou). Maar ook verlichtingsarmaturen in het ‘cruiseschip’ van de Belastingdienst en medische voorzieningssystemen boven het ziekenhuisbed in o.a. UMCG en Martini Ziekenhuis. Of bijvoorbeeld de pannenkoekenprinter bij Noorderzon en het klimaatadaptieve kunstwerk ‘De Woaterkop’. De koe die van lucht en bomen water kan maken in tijden van hittestress.
Een eigen project is de Anomatic Coffee Machine, de meest duurzaamste koffiemachine van de wereld. Hierbij wordt afvalenergie omgezet in een bakje espresso. In zijn geheel zonder stroom, of verbranding.’

Aan welke opdracht werk je en voor welke onderneming?
‘Met mijn ontwerp wil ik zorgen voor meer licht en minder warmte op het terras van Stadscafé Pronk. In de zomer wordt het er vaak warm. De zon wordt nu geblokt met parasols, maar helaas zorgt dit er ook voor dat het donker wordt op het terras.’

Met welk (afval)materiaal ga je werken en waarom?
‘Het terras heeft veel houtelementen. Als basis voor de constructie ga ik oud hout gebruiken. Het weren van de zon wil ik gaan doen met planten. Planten kunnen goed vocht vasthouden en ’transpireren’ in tijden van warmte, waardoor ze een koelend effect hebben.’

Waar haal je je inspiratie vandaan?’
De natuur is mijn grootste inspiratiebron. Ik ben dol op natuurkundige wetten en principes. Door deze te doorgronden, kan je er mee spelen en het voor je laten werken. Dit combineer ik met de wensen van de klant, die daagt mij uit om in een bepaalde hoek een oplossing te vinden.‘

Wat vind je van het thema klimaatadaptatie?
‘Duurzaam ontwerpen is al vanaf mijn opleiding sinds eind jaren 90 een vaste waarde. Het is voor mij een vanzelfsprekendheid om hier mee samen te werken. Ik vind het eigenlijk raar dat dit een thema kan zijn.’

Nieuwsgierig?
Het eindresultaat zie je zondag 26 september tussen 12.00 en 17.00 uur bij stadscafé Pronk, Vismarkt 56. Ditmar is dan ook aanwezig en gaat graag met je in gesprek over het ontwerp- en maakproces.

Ditmar is de tweede ontwerper van die we voorstellen, hierna volgen nog Zhenni Tian, Carolijn Slottje en Lieve van Meegen. Het eerste interview met Wieke Alberts vind je hier.

Meer over Groningen Ontwerpt lees je hier