Makeathon over hittestress

Makeathon over hittestress
14 mei 2021 Eileen

Door covid-19 is de trainingsweek in Valencia – onderdeel van het project Craft Your Future – een tweedaagse online Makeathon geworden. De studententeams werken in hun eigen land en zijn verbonden door schermen.

De maatschappelijke challenge waar ze aan werken is hittestress. Hittestress is het gevolg van geplaveide en ommuurde steden met nauwelijks groen om af te koelen tijdens de warme dagen. Dit wordt ernstiger nu de zomers warmer worden door de klimaatverandering.

Mooie mix
De deelnemende studenten zijn afkomstig uit Spanje, Bulgarije en Nederland. Met tien verschillende nationaliteiten van zeven verschillende scholen is het een mooie mix van jonge mensen. Gedurende twee dagen werken de teams aan hun challenge in hun eigen werkplaatsen. Tussendoor zijn er inspirerende sprekers, die worden georganiseerd door het Spaanse team. Aan het einde van de tweede dag presenteert elk team een prototype-ontwerp met het uitgangspunt (concept) en het proces.

CYF-kaarten
We gaan deze challenge aan met de tools die we hebben ontwikkeld tijdens Craft your Future. De teams gebruiken de CYF-kaarten die de werkende ingrediënten definiëren. Er zijn vier kaarten om uit te kiezen: ambacht, technologie & trend, circulair en een wildcard.

Nederlandse teams
Er zijn twee Nederlandse teams, werkend vanuit de Blokhuispoort in Leeuwarden. Het eerste team werkt met de kaarten: breien, 3D printen, gerecyclede materialen, zonder budget. Het tweede team werkt met: mandenvlechten, vergrijzing, afval, individuen.

De studenten gebruiken afvalmaterialen uit de werkplaats en het Fablab in de Blokhuispoort en creëren zo een object voor in de straten van Leeuwarden, variërend van gebreide zonneschermen met bloeiende klimplanten, hangende parasols, regenwateropvangbogen waaronder jong en oud elkaar kunnen ontmoeten.

Bulgaarse en Spaanse teams
De Bulgaarse teams creëren een 3D-geprinte relaxstoel met zonneschermen met bloemen en een groen igloachtig ontmoetingspunt. De vijf Spaanse teams ontwikkelen een breed scala aan circulaire ontwerpoplossingen voor mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt door natuurrampen. Als materiaal gebruiken ze gerecycled plastic afval van stranden.

Nieuw inzicht
Voor alle studenten is het werken met de CYF-kaarten nieuw.Het geeft ze nieuwe inzichten om te gebruiken in hun volgende ontwerpstappen. Feedback van de studenten: ‘Nooit gedacht dat ambacht zo’n inspirerende toevoeging kan geven in het ontwerpproces.’ – ‘Het combineren van een ambachtelijke technologie met het werken met afvalmateriaal om iets te maken met een maatschappelijk doel is zeer inspirerend en dit nemen we mee bij de de verdere ontwikkeling.’

Paella
Dus helaas geen paella voor het team in Nederland en Bulgarije, maar veel plezier, inspiratie en leuke nieuwe ideeën om de volgende keer weer mee verder te gaan!

Hieronder foto’s van de twee dagen in Leeuwarden gemaakt door MARC DE FOTOGRAAF.