Klimaatadaptief kunstwerk in de maak

Klimaatadaptief kunstwerk in de maak
19 november 2020 Marjan

Kunstenaar en ontwerper Ditmar van Dam is druk bezig met het bouwproces van de Grunneger Woaterkop Gezina-Christina.

Materialen
Gezina-Christina heeft ranke benen, met botten van boomstammen en spieren van spanbanden. Deze spieren zorgen ervoor dat ze op haar voorpoten kan staan. Met haar voeten, gemaakt van oude velgen, kan ze stabiel op elke ondergrond staan. De huid van Gezina-Christina is opgebouwd uit een laag wilgentakken met jute koffiezakken. De huid zal begroeid worden met mos, dat haar beschermt tegen hitte in de zomer. Doordat het vocht in het mos verdampt, koelt ze af. In de winter zorgt het mos er juist voor dat de warmte niet kan ontsnappen.

Hoe werkt het
De Woaterkop vangt via een kleine sub-kringloop vochtige lucht uit bomen en planten op en laat deze direct condenseren tot water. Normaal gesproken verdampt en verdwijnt het regenwater dat deze gewassen uit de grond opzuigen als wolken. Zo kunnen in de toekomst bomen met diepe wortels tijdens droogte voorzien in de bewatering van vegetatie met oppervlakkige wortels, en mislukte groenteoogsten voorkomen worden.

Ontmoeting
Het klimaatadaptieve kunstwerk is een samenwerking tussen House of Design en de Klimaatadaptatie Groningen. Het wordt tijdens de Klimaatadaptatieweek Groningen, 19 t/m 25 januari 2021, getoond op de Vismarkt.

Bouwproces
Hier alvast een paar foto’s van het bouwproces >