akoestische panelen

Akoestische panelen

gemaakt van hennep, chitine en wilde bloemen

 

Voor het project We gaan het meemaken onderzocht ontwerper Simone Larabi de mogelijkheden van hennep en vlas in combinatie met chitine (brandweerbaarheid) en wilde bloemen.

Simone Larabi is interieurarchitect en productontwerper. Ze volgde de opleiding interieurarchitectuur aan Academie Minerva in Groningen. Haar ontwerpen zijn vaak toegespitst op de (natuurlijke) omgeving van een project, en vertellen dan ook een specifiek maatschappelijk verhaal. Door het (her)gebruik van duurzame en natuurlijke materialen krijgen oude tradities en ambachten nieuwe betekenis.

Vlas en hennep  zijn twee van de oudste en historisch veelgebruikte cultuurgewassen van Nederland. Ooit werden linnen, canvas, zeildoek en touw hiervan gemaakt. Totdat deze gewassen in de twintigste eeuw werden verdrongen door goedkopere geïmporteerde alternatieven, en later door synthetische vezels.

Beide gewassen zijn om een veelvoud aan redenen interessant om op grote schaal te gaan verbouwen. Een belangrijk aspect betreft onder meer de duurzame groei en teelt: de planten zijn snelgroeiend en gedijen op alle bodemtypes. Hoewel vruchtbare kleigrond, zoals in de Marne, de voorkeur geeft. Daarnaast zijn nieuwe toepassingen op het gebied van hennep- en vlasvezel, zoals de ontwikkeling van nieuwe manieren om te oogsten en te verwerken, uitermate interessant (en in potentie waardevol).

Op de foto’s rechts zie je beelden van het werkproces.
De ingrediënten: Hennep vezel korte roting, hennep vezel lange roting en regionale planten en bloemen.
Werkwijze: Met de hand naaldvilten.
Resultaat: Ruig vilt met verschillende kleuren en texturen.

Context
Hennepvezel laat zich uitermate goed vervilten waardoor ook andere materialen mee gevilt kunnen worden. Typische “de Marne” flora als koolzaad, vlas en bijvoorbeeld de huttentut zouden op deze wijze kunnen worden vereeuwigd in de vorm van vilt, een modern herbarium met de mogelijkheid tot functionele toepassingen.

Wil je meer weten over het project: We gaan het meemaken

IN HET KORT

ontwerp: Simone Larabi
materiaal: hennep, vlas, wilde bloemen en chitosan
techniek: vilten,
productie: zelf
markt: geschikt voor grote ruimtes bv horeca of bedrijven
project: We gaan het meemaken
status: afgerond