Meet the interns

Meet the interns
17 december 2018 Marjan

Van november tot juli werken Rooske van Loon en Keetje Wantenaar bij ons aan hun afstudeeropdracht. Keetje ontwikkelt een duurzame schoen, gemaakt van plastic afval uit het ziekenhuis. Rooske ontwerpt een geluidsabsorberend product om de akoestische waarde in horecagelegenheden te versterken. Hieronder een korte kennismaking!

Wie ben je en welke studie volg je?
Ik ben Rooske van Loon, een enthousiaste vierdejaars student van 22 jaar oud en woon in Groningen. Ik doe de opleiding industrieel product ontwerpen aan de Hanzehogeschool Groningen. Dit jaar ga ik afstuderen met een afstudeeropdracht bij House of Design.

Waarom heb je gekozen voor House Of Design als stageplek?
Tijdens mijn studie is mijn interesse in duurzaamheid en designproducten gegroeid. Als productontwerper is het belangrijk duurzaamheid door te voeren in het ontwerpproces. Ik verwacht dat dit nog belangrijker wordt in de toekomst. Daarnaast heb ik een zwak voor design- en interieurproducten. Bij het ontwerpen van dit soort producten komt een hoop creativiteit kijken. Vaak denk ik na over hoe producten esthetischer kunnen zijn of hoe producten een betere ervaring aan de gebruiker kunnen bieden.
Ik wil mooie en functionele producten maken die tegelijkertijd een steentje bijdragen aan de aarde en de maatschappij.
Deze twee interessegebieden wilde ik combineren bij mijn afstudeeropdracht. House of Design sluit hier perfect bij aan. Het bedrijf besteedt veel aandacht aan duurzame en innovatieve producten en oplossingen. Daarnaast heeft House of Design een rijk netwerk aan ontwerpers en experts van wie ik veel kan leren.

Aan welke opdracht werk je?
De opdracht waaraan ik werk past binnen het project ‘We gaan het meemaken’. Ik ontwerp een geluidsabsorberend product om de akoestische waarde in horecagelegenheden te versterken. In horecagelegenheden is een goede akoestiek belangrijk en dit blijkt vaak een probleem te zijn. Het materiaal van het product zal (deels) bestaan uit olifantsgras. Dit gewas is geluidsabsorberend. Daarnaast ga ik onderzoek doen naar de mogelijkheden om het product modulair te maken en om het product te laten 3D printen.

Wat hoop je te leren?
Ik hoop meer kennis te krijgen over duurzaamheid binnen het ontwerpproces. Specifiek tijdens het uitvoeren van mijn opdracht hoop ik meer te leren over het toepassen van het materiaal olifantsgras, het 3D-printen van producten en het geluidsabsorberend vermogen.

////

Wie ben je en welke studie volg je?
Mijn naam is Keetje Wantenaar, 22 jaar, en ben nu 4e jaars studente Industrieel Product Ontwerpen aan de Hanzehogeschool. Ik kom uit Amersfoort en woon nu sinds september 2015 in Groningen. Afgelopen collegejaar heb ik eerst een half jaar een minor gevolgd in Denemarken en  daarna een half jaar stage gelopen bij Joolz in Amsterdam. Na een jaar weg te zijn geweest, vind ik het leuk om toch weer in Groningen te zitten. Naast mijn opleiding ontwerp ik samen met mijn nicht duurzame verpakkingen en werk ik bij Flying Tiger.

Waarom heb je gekozen voor House Of Design als stageplek?
Ik kreeg House of Design getipt door mijn docente Gerda Jonker. De duurzame initiatieven van House of Design spraken mij direct aan. Mijn interesse naar natuurvriendelijke ontwerpen is groot. Zelf ben ik bezig geweest met het ontwikkelen van verschillende duurzame verpakkingen. Daarnaast sluit House of Design ook goed aan bij de master die ik hierna wil gaan doen. Biobased Materials in Maastricht, waar ik bezig zal gaan met het ontwikkelen van nieuwe materialen met een basis van biomassa uit een afvalstroom.

Aan welke opdracht werk je?
Als afstudeeropdracht ga ik mij verdiepen in de afval verwerking van de ziekenhuizen in Groningen. Ik ga een duurzame schoen ontwikkelen gemaakt van plastic afval uit het ziekenhuis. Deze schoen zal dienen als werkschoen voor het personeel. De schoen moet recyclebaar worden, in tegenstelling tot de sneakers van tegenwoordig die amper te recyclen zijn.

Wat hoop je te leren?
Ik hoop mezelf te ontwikkelen als zelfstandig ontwerper. Daarnaast hoop ik een heleboel te leren over plastic recycling en kwaliteiten te vinden van de verschillende afvalmaterialen.