Presentatie Biobased Design

Presentatie Biobased Design

Lopen we binnenkort op 3D geprinte schoenen die van aardappelzetmeel gemaakt worden?

Vanaf 2013 werd het jaarlijks terugkerende evenement Design in Groningen gehouden onder de noemer DesignXPO.

Het thema in 2013 was Biobased Design; designproducten van de toekomst waarvan biomassa de grondstof is. Een van de vragen was ‘lopen we binnenkort op 3D-geprinte schoenen die van aardappelzetmeel gemaakt worden?’ Wie weet, er is al meer mogelijk dan je denkt!

Biobased? Wat houdt de term Biobased in?
Aan duurzame productontwikkeling wordt steeds meer belang gehecht. Producten die gemaakt worden van fossiele grondstoffen (zoals aardgas en aardolie) zijn schadelijk voor onze leefomgeving, vooral door de uitstoot van CO2. Producten die gemaakt worden van plantaardig of dierlijk materiaal zijn veel beter voor ons klimaat. De overgang van fossiele grondstoffen naar biomassa als grondstof wordt aangeduid met de term Biobased.

Ontwerpers
House of Design richt zich op de Biobased Economy en wat dit kan betekenen voor ontwerpers. Zij hebben toegang tot nieuwe materialen en experimenteren hier vaak als eerste mee. Op basis van hun ervaring kunnen zijn waardevolle feedback geven aan de producenten van deze materialen.

Bioplastic, hennep en palmleer
Tijdens het slotcongres van Creative City Challenge en de aansluitende manifestatie Open Ebbinge lieten Carolijn Slottje, Jozephine Duker, Zinniger, Marjolein Perin en Sandra Jongendijk de producten zien die ze in korte tijd hebben gemaakt van bioplastic en hennep. Daarnaast toonde Tjeerd Veenhoven zijn producten van palmbladeren (palmleer).

Samenwerking
Het evenement in Groningen was slechts een voorproefje. Na de presentatie gingen verschillende ontwerpers in Groningen en Friesland werken met producenten van biobased materialen. Ze zijn verder gegaan met experimenteren en het ontwerpen van producten. De producenten kregen door deze samenwerking feedback uit een hele andere hoek dan gebruikelijk.

Met deze kennis kunnen producenten hun materialen verbeteren én hun materialen in een andere toepassing tonen tijdens presentaties en op beurzen; namelijk verwerkt in prachtige producten.

De resultaten waren te bewonderen tijdens Design in Groningen van 23 t/m 25 mei 2013!

IN HET KORT

Waar: Groningen
Wanneer: 2013
Met wie/partners: Carolijn Slottje, Jozephine Duker, Zinniger, Marjolein Perin en Sandra Jongendijk, Tjeerd Veenhoven, Open Lab Ebbinge, Zinniger, Dubomat, API Institute Emmen, Hempflax, Oerlemans Plastics, Syntens

  • 'Lopen we binnenkort op 3D geprinte schoenen die van aardappelzetmeel gemaakt worden?'
    Eileen BlackmoreHouse of Design

BERICHTEN