Groningen ontwerpt

Groningen ontwerpt

Designroute en Piepschuim Party met duurzame oplossingen voor de binnenstad van Groningen.

In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn: duurzaam en gestoeld op hergebruik. Omdat design een belangrijke bijdrage kan leveren aan dit vraagstuk start House of Design in 2018 met een nieuw initiatief: Groningen ontwerpt. Samen met ontwerpers, winkeliers, beleidsmakers en onderzoekers, werken we aan duurzame en circulaire oplossingen voor de binnenstad van Groningen.

Afvalstromen in de binnenstad
Het thema dit jaar is ‘Afvalstromen in de binnenstad’. Voor winkeliers is vooral het verpakkingsmateriaal een probleem. Denk aan piepschuim, plastic, textiel, glas en karton. Om de afvalstromen inzichtelijk te maken hebben we ontwerper Wieke Alberts gevraagd een visualisatie te maken. Wieke laat hierin zien welke materialen er zoal zijn, om hoeveel afvalmateriaal het gaat en wat de winkeliers ermee doen. Deze visualisatie is begin september klaar.

7 OKTOBER  DESIGNROUTE & PIEPSCHUIM PARTY
Zondag 7 oktober zijn er in de binnenstad van Groningen allerlei activiteiten rondom hergebruik en duurzaam design. In de designroute ontdek je nieuwe producten gemaakt van afval- en restmateriaal in de leukste winkels van Groningen.

Vijf ontwerpers onderzoeken samen met vijf winkeliers hoe materialen als piepschuim, plastic, glas, karton en textiel kunnen worden hergebruikt. De ontwerpers onderzoeken wat er mogelijk is met het materiaal en maken een nieuw product voor de winkel. De resultaten blijven na 7 oktober nog de hele maand te zien.

De ontwerpers en winkeliers die hieraan werken zijn: HK Living Brand Store + Egbert Pikkemaat, Stardust + Tim Simons, O’42 + Tim Vinke, KOKOTOKO + Anne Varekamp en HOLTBAR concept store + Jakobine von Dömming.

De route wordt aangevuld met initiatieven rondom duurzaamheid en hergebruik in de binnenstad van Groningen. Denk aan Van Hulley, een sociaal project waarbij vrouwen je oude overhemd transformeren tot unieke shorts. En Verroest, dé plek voor vintage, zelfgemaakte en opgeknapte meubelen.

PIEPSCHUIM PARTY
Je bent ook van harte welkom op de Piepschuim Party op de Vismarkt. House of Design organiseert de party samen met onderzoekers van de Hanze Hogeschool, afvalverwerker Virol en winkeliers van Laif & Nuver, Folk en Kruit & Kramer. We nodigen winkeliers en inwoners van de binnenstad uit om hun piepschuim te komen brengen die dag. Tijdens deze ludieke inzamelactie maken we zichtbaar hoeveel piepschuim er is, kom je alles te weten over het materiaal en toont een ontwerper een bijzondere installatie met alternatieven voor piepschuim.

10 OKTOBER:  WIE IS EIGENAAR?
Tijdens de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober gaan we in gesprek met winkeliers, beleidsmakers, leveranciers, onderzoekers en ontwerpers over verpakking. Dan hebben we het over eigenaarschap en zoeken we geschikte oplossingen voor Groningen.

IN HET KORT

Waar: binnenstad Groningen
Wanneer:  7 / 10 oktober
Financieële steun: Gemeente Groningen, Het Fonds, GCC, Kunstraad Groningen, SOB en SiA / KIEM-VANG.
Partners:
winkeliers in de binnenstad, Hanze Hogeschool Kenniscentrum Noorderruimte en Marketing Groningen.
Tags: design, hergebruik, afval, circulair, binnenstad.