Categorieën:
Nieuwe Ontwerpers:

welkom-store
Welkom Store  go >>
Studio Job & het Groninger Museum
13-09-2011

gronmuseum-studiojob512_512
De tentoonstelling toont de wereldberoemde ontwerpen van Studio Job, gevormd door Job Smeets (1970) en Nynke Tynagel (1977). Het Groninger Museum heeft de afgelopen 10 jaar een omvangrijke collectie werk van Studio Job opgebouwd. Belangrijke series als Homework (2006 – 2007) en Robber Baron (2007) illustreren Studio Jobs virtuoze spel met bijzondere materialen en extreme technieken. Maar de archetypische en monumentale objecten tonen bovenal een expressief spel op het snijvlak van kunst en design.

Job Smeets en Nynke Tynagel studeerden beiden af aan de Design Academy in Eindhoven. In 1998 richtte Smeets Studio Job op en twee jaar later, na haar afstuderen, voegde Tynagel zich erbij. Het duo werd bekend met karikaturale en schaalloze ontwerpen als Curved Cabinet (1999) en Craft (2001), waarmee zij commentaar leverden op de gangbare opvattingen binnen de designwereld.

Studio Job werkte de afgelopen jaren samen met verschillende partners waaronder Koninklijke Tichelaar Makkum, Moooi, Swarovski, Bisazza en Venini. Daarnaast exposeerden Smeets en Tynagel wereldwijd in toonaangevende galeries en hun werk bevindt zich zowel in particuliere collecties als openbare verzamelingen. Het Groninger Museum volgt Studio Job vanaf 2001 op de voet en bezit op dit moment de grootste collectie. In december 2010 opende het museum, als onderdeel van de revitalisatie, een nieuwe ontvangstruimte van hun hand, de Job Lounge.

De solotentoonstelling is het resultaat van een unieke relatie tussen de ontwerpers en het museum, waarbij het museum soms de rol van sparringpartner aannam,  maar zich ook als coproducent manifesteerde. De tentoonstelling laat deze bijzondere wisselwerking en de belangrijkste artistieke ontwikkelingen van Studio Job zien. Met sleutelwerken, richtingbepalende series en de producten van belangrijke samenwerkingen met externe partners wordt de veelzijdigheid en de conceptuele gelaagdheid van het werk van Studio Job getoond. Dankzij de presentatie van een groot en belangrijk deel van het oeuvre worden de onderlinge verbanden en hun artistieke betekenis naar voren gebracht. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus.

16 oktober 2011 t/m 4 maart 2012

http://www.groningermuseum.nl/tentoonstelling/studio-job-het-groninger-museum


<< back

Share |

Volken de Vlas organiseert expositie in galerie Waarkunst

By: Volken de Vlas Vormgeving on 03-12-2014
lees verder >


Candelabras - Kandelaars door Roderick Vos

02-12-2014
lees verder >


Huting en de Hoop één van de winnaars ontwerpwedstrijd

By: Huting & de Hoop on 02-12-2014
lees verder >


POP UP Paleis Store

By: Monique Middelhoek on 02-12-2014
lees verder >


Groninger Design vertegenwoordigd op Dutch Design Week 2014

By: Tjeerd Veenhoven - Studio Tjeerd Veenhoven on 21-10-2014
lees verder >


Nieuwe reeks workshops: Papieracademie

By: HoDnl pop-up store on 06-01-2014
lees verder >


naar archief >