Vind jouw product hier

Interview met ontwerpster: Mirjam Hagoort
27-02-2013

 Interview met Ontwerpster: Mirjam Hagoort

ehi_11_2008_kunst_mirjam_hagoort2_512

 1. Wanneer ben je begonnen als ontwerper? 
  In 2006 begon ik met regelmaat werken in opdracht te ontwerpen en uit te voeren. Voor die tijd was ik 20 jaar werkzaam als autonoom beeldend kunstenaar.

 

 1. Wat voor soort werk maak je? En hoe zou je de stijl van je werk omschrijven?
  Mijn toegepaste werk ontstaat altijd naar aanleiding van een vraag; de vraag om een beeld te ontwerpen voor een specifieke situatie. Dat kan beeld aangebracht op de paneeldeuren van een inloopkast zijn of screens met prints voor ramen of fungerend als scheidingswand. Ook ontwierp ik transparant folie waar glaspuien en wanden mee bekleed zijn.                                                                                                                                                          En grafisch behang voor de wanden van een bejaardentehuis waar foto's van weleer een belangrijke rol in het ontwerp spelen.                                                                                                            De stijl zou ik willen omschrijven als "beeldend"; het beeld is altijd leidend en vormend in het ontwerpproces om vervolgens de zoektocht te starten, hoe dat beeld zo sterk mogelijk op een geschikte drager over te brengen.

              

 1. Met welke materialen werk je? En waarom?
  Dat is helemaal afhankelijk van de opdracht. Wordt er een transparant gordijn gevraagd of een folie waar wanden mee bekleed gaan worden?

 

 1. Welke studie heb je gedaan? Heeft deze studie bijgedragen aan je werkwijze en de ontwerpen die je maakt?
  Van 1980 tot 1985 volgde ik de KABK -de kunstacademie- in Den Haag, de afdeling textiel monumentaal. Een afdeling die vrij breed van opzet was; je kon er dessinontwerpen en stoffen bedrukken maar ook beeldhouwen en schilderen. Gaande de studie raakte ik meer en meer in de ban van tekenen en schilderen. Ik volgde daarom na het behalen van mijn diploma in Den Haag ook nog een jaar de academie in Rotterdam (daar woonde ik toen) de afdeling schilderen & tekenen. Ik merk dat ik nu profijt heb van die vrij vertakte opleiding; mijn textielkennis komt mij nu weer van pas!

 

 1. Waar haal je je inspiratie vandaan?
  Ik heb een uitgebreid fotoarchief. Dat boor ik altijd aan als ik een nieuw ontwerp begin. Ik zoek dan een serie beelden bij elkaar waarvan ik denk dat ze passend zijn voor de betreffende situatie.

  In dat archief zitten foto's die ik maakte op reis of juist dicht bij huis; het kan overal zijn. Het zijn in hoofdzaak stedelijke taferelen; beelden van een gebouwde, geconstrueerde wereld met bewoners in de marge.

  De laatste jaren ben ik ook gefascineerd door motieven uit de natuur. Ik heb een bescheiden verzameling herbaria en tref daar de meest prachtige bladvormen in aan.

 

 1. Werk je graag samen en brengt dat je op nieuwe ideeën, of werk je liever alleen?
  Ja, ik werk graag samen en zou willen dat het vaker voorkwam. Ik merk dat de samenwerking met bijvoorbeeld een architect heel inspirerend kan werken.
  Zo'n samenwerking kan voor nieuwe ideeën en inzichten zorgen. Kortom een verrijking.

 1. Op welk ontwerp en/of opdracht ben je het meest trots?
  Misschien omdat het één van de recentere projecten is, de prints voor de Stichting Boogh in Utrecht. Ik werkte daarvoor samen met een architect. Opdracht was om prints te ontwerpen voor de nieuw ontworpen balie- en garderobemeubels. Het resultaat is mooi grafisch en monumentaal geworden en voegt zich op een natuurlijke manier in het grotere geheel.

 

 1. Welk ontwerp en/of opdracht was de grootste uitdaging voor je?
  Ik denk het grafische behang dat ik ontwierp voor zorgcentrum "de Rozenburcht" in Capelle aan den IJssel. Er was weinig tijd, en alleen beeldmateriaal in lage resolutie voorhanden. Ook lag de thematiek van de opdracht, "oude ambachten van de streek", mij niet zo na aan het hart en had ik even tijd nodig mij die eigen te maken.

  Ik bedacht een aantal stramienen waarbinnen de foto's klein, niet al te veel uitvergroot, goed tot hun recht kwamen.

  Ik stuurde de ontwerpen digitaal naar de printer en zag het resultaat pas ter plekke, op de muren. Onherroepelijk; best spannend!    

 1. Wat wil je nog graag een keer als opdracht doen en voor wat voor soort opdrachtgever?
  Graag zou ik nog eens akoustische panelen ontwerpen. En een werk dat het midden houdt tussen een wandkleed en een schilderij. In de sfeer van die doeken waar eeuwen geleden de wanden van paleizen mee werden behangen. Een vloerkleed staat ook al heel lang op mijn wensenlijst. Of behang................ En dat allemaal voor veel verschillende opdrachtgevers!

 

 1. Waar ben je momenteel mee bezig?
  Ik heb me de afgelopen tijd heel intensief bezig gehouden met het maken van een serie tekeningen en collages die op het moment te zien zijn bij mijn vaste galerie; Galerie van den Berge in Goes en te zien waren op Art Rotterdam.

 

 1. Waar is je werk te bekijken/ te zien?
  Bij hiervoor genoemde Galerie van den Berge en op mijn site www.mirjamhagoort.nl
  En ik heb een atelier in Amsterdam, op afspraak ben je daar van harte welkom.

 

 1. Hoe ziet je werkdag er meestal uit?
  Ik ben een heuse ambtenaar; ben van 9 tot 5 aan het werk op mijn atelier.
  En wat ik daar dan doe hangt helemaal af van waar ik naar toe werk, dat kan een tentoonstelling zijn of een opdracht of ik houd me bezig met acquisitie.

 

 1. Wie is je inspiratiebron en/of voorbeeld?
  Daar heb ik niet echt een eenduidig antwoord op; periodes wisselen elkaar af.
  Op het moment ben ik  erg gegrepen door de Graphic Novel.

  Ik bewonder het werk van Chris Ware, Charles Burns, Seth en Marjane Satrapi, hun manier van tekenen spreekt mij erg aan, een zekere directheid en helderheid.

  De wisseling van standpunten, schaalverschillen tussen voor- en achtergrond; allemaal thema's om eindeloos te bestuderen en door geinspireerd te raken.


 2. Waar ken je House of Design van en waarom ben je lid geworden? 
  Ooit werd het aangehaald in de Volskrant of NRC, ik bekeek de site en had het idee dat mijn werk er tussen paste.

 

Lees ook het interview met Mirjam Hagoort in de Eigen huis & interieur!

ehi_11_2008_kunst_mirjam_hagoort6_512

Fotografie: Eigen huis & interieur

ehi_11_2008_kunst_mirjam_hagoort2a_512

Fotografie: Eigen huis & interieur

ehi_11_2008_kunst_mirjam_hagoort5_512

Fotografie: Eigen huis & interieur


<< back

Share |