Regio Crafts

REGIO CRAFTS

over de uitvoering en de ontwikkeling van ambachten in Europa

 

In veel regio’s in Europa bestaan eeuwenoude ambachten die kenmerkend zijn voor een land of een gebied. Deze ambachten zijn vaak belangrijk op het gebied van de lokale economie en het toerisme en hebben ook sociale aspecten.

Ambachten verdwijnen
Helaas dreigen ambachten langzamerhand te verdwijnen omdat ambachtslieden, qua prijs, niet kunnen concurreren met groothandelaren. Ook worden tradities en vaardigheden steeds minder doorgegeven aan nieuwe generaties. Daarnaast komen ambachtelijk gemaakte producten steeds moeilijker op de markt en hebben consumenten minder interesse in ambachten.

Design koppelen aan ambacht
Regio Crafts is een internationaal project dat zich inzet voor de uitvoering en de ontwikkeling van ambachten in Europa. Dat doet zij door design en ambacht aan elkaar te koppelen. Op deze manier wil Regio Crafts het imago, de economische positie en het belang van ambachten belichten.

Craft Design Pressure Cooker
House of Design is als partner uitgenodigd om ontwerpers bij dit project te betrekken en organiseerde in december 2012 de eerste ‘Craft Design Pressure Cooker’ in Veenhuizen. Hierin werden ontwerpers en ambachtslieden uit Nederland, Spanje, Portugal, Letland, Bulgarije en Griekenland aan elkaar gekoppeld.

IN HET KORT

Waar: Letland, Spanje, Nederland, Bulgarije, Griekenland en Portugal
Wanneer: 2012 – 2014
Met wie/partners: Hannes Scherjon, Tjeerd Veenhoven, Mónica Graciela Di Carlo, Ana Mestre, Inga Salmina

 

  • "De Craft Design Pressure Cooker dat HoD heeft georganiseerd, is nog steeds een bron van inspiratie voor de huidige projecten" 
    Aija Freimaneprofessor Art Academy Riga, Latvia